dilluns, 14 d’octubre del 2013

Adéu a Max Cahner, primer conseller de Cultura

14/10/2013

L’historiador, intel·lectual i assagista va ser un dels fundadors d'Edicions 62 i impulsor de l'obra de Joan Coromines


Mar Sabé

L’intel·lectual, editor i assagista Max Cahner
Max Cahner ha mort aquesta matinada a causa d’una malaltia a l’edat de 76 anys. Cahner va ser un historiador, assagista i intel·lectual català, que va néixer a Alemanya l’any 1936 quan els seus pares fugien de la guerra civil. Allà, però, s’hi van trobar amb els incis del nazisme en contra dels jueus, que van fer tornar a la família a l’Estat espanyol. Van instal·lar-se a Galícia per més endavant tornar a Catalunya.

Cahner, fill d’una família benestant, va treballar incansablement per la recuperació de la cultura catalana. Va ser l'impulsor de l'obra de Joan Coromines, també de l'Enciclopèdia Catalana, i es va convertir en el primer conseller de Cultura del govern de recuperació de la Generalitat, del 1980 al 1984, el primer de Jordi Pujol com a president. Des d'allà va crear, entre d'altres organismes, el Teatre Nacional de Catalunya. Més tard va impulsar com a diputat de CiU l'autonomia de la Vall d'Aran. Va ser una “persona clau per entendre el restabliment de la Generalitat i de fixar una política cultural que fins ara encara dura”, ha explicat el Conseller de Presidència, Francesc Homs.

Homs també ha declarat que fa quinze dies el Govern va decidir atorgar-li la medalla d’Or de la Generalitat, que haurà de ser entregada pòstumament.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/mor_max_cahner_primer_conseller_de_cultura_del_govern_pujol_96481.php