dimecres, 25 de setembre del 2013

Vicente Vallés: "Proposar reformar la Constitució és un pensament màgic"

Política 25/09/2013

Dret a decidir

L’analista polític adverteix que "pretendre que un canvi en la carta magna resolgui el problema català o basc és voluntarisme"


Nerea Rodríguez


El periodista d’Antena 3 i analista polític, Vicente Vallés
El periodista d’Antena 3 i analista polític, Vicente Vallés, publica avui un article en el seu blog ‘La Mirada Crítica’ on considera que proposar reformar la Constitució espanyola és un “pensament màgic”, irrealitzable, referint-se concretament al líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, i al líder del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba.

En l’article, titulat “La mítica reforma constitucional”, Vallés deixa molt clar que “pretendre que un canvi en la Constitució resoldrà el problema català o basc és voluntarisme, perquè a Espanya no hi ha consens sobre la necessitat de transformar l'Estat de les Autonomies en un Estat federal (com proposa el PSOE), o confederal (com demana Unió)”. I considera que intentar “construir aquest consens ara és tasca utòpica”.

En el text, l’analista polític explica que “podem donar per descomptat que no tots els votants del PP estan en contra d'aquest model, però sí la immensa majoria. Tampoc ho aproven els d’UPyD. CDC no està en aquesta via, per altres motius. Ni ERC. Ni Amaiur. I PSOE i UDC haurien de treballar molt per convèncer al PNB. Potser sí ho aconseguissin amb IC, però són pocs”.

Segons Vallés, “la suma d'aquests partits petits és irrellevant si el que es pretén és reunir una gran majoria de consens nacional; un consens que no només satisfaci als nacionalistes, ni només als centralistes. I, el més important: quants votants del PSOE donen suport de debò a la proposta federal? La meitat? Un 75%? Ni tan sols tots els simpatitzants socialistes desitgen la federalització de l'Estat”.

El periodista considera al final del seu article que “si avui es proposa de veritat una nova negociació, i s'extremen les exigències descentralitzadores per al reconeixement de l'anomenat “dret a decidir”, hi haurà qui amb la mateixa legitimitat consideri que s'ha trencat el pacte del 78, en el qual tots cedien en favor d'un acord. I si no es respecten les condicions de llavors poden plantejar ara, com a contrapartida, una regressió autonòmica cap a un estat recentralitzat”.

I conclou: “I, posats a canviar la Constitució, per què limitar-ho a les autonomies? Per què no monarquia o república? Per què no canviar el sistema electoral? Per què no fer que desapareguin les diputacions provincials? Per què no discutir si convé eliminar el Senat? És alta política. Massa alta per al baix nivell i l'elevat immovilisme en el qual es mou l'Espanya política i també social de 2013”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/vicente_valles_proposar_reformar_la_constitucio_es_un_pensament_magic_96144.php