dimarts, 24 de setembre del 2013

Oriol Junqueras : Una sola pregunta i clara

24/09/13 00:00 - barceLONA - M. Bataller


Oriol Junqueras
“Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?” Aquest és l'enunciat de la pregunta que fa alguns mesos va proposar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que defensa que hi hagi una sola qüestió i que sigui clara, per tal que la resposta no pugui generar ambigüitats. “Només s'ha de poder respondre «sí» o «no»”, va ressaltar Rovira. ERC, per tant, rebutja l'opció multiresposta que proposa Josep Antoni Duran i Lleida i la seva “tercera via”. “Duran segur que anirà a negociar amb el govern espanyol i ens portarà una superoferta”, va comentar ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, que va insistir que l'única alternativa és la independència. La posició d'ERC també podria topar amb Mas, que no descarta que s'articulin diverses “preguntes”.

Però aquest no és l'únic cavall de batalla que es planteja des de Calàbria. Junqueras i el seu equip entenen que una qüestió “clara” significa parlar explícitament d'independència o estat independent.

ERC tem que, a última hora, CiU –i sobretot Unió– intenti refredar el procés. El problema que es pot plantejar és que CiU mai no menciona el terme independència, sinó que sempre utilitza el d'estat propi, i els de Junqueras opinen que la fórmula pot provocar confusions perquè es podria entendre com si fos un estat federat o confederat, però en cap cas independent.

Per tant, s'haurà de veure com es llimen les diferències. Si les formacions arriben a una entesa, tant pel que fa a la pregunta com pel que fa a una data de la consulta dins el 2014, Junqueras ha assegurat que ERC està disposada a entrar en el govern.

En aquest sentit, els republicans mantenen que abans de final d'any s'ha de poder anunciar al món tant la data del referèndum –ERC aposta pel 14 de setembre del 2014– com la pregunta. Si l'escenari fructifica, “la comunitat internacional ja tindrà clar que el procés català és imparable”.

Per exemplificar aquesta teoria, un diputat d'ERC compara la situació política actual amb un partit de futbol. A hores d'ara els equips són als vestidors esperant que comenci el matx, però quan ja hi hagi la data i la pregunta, saltaran a la gespa i posaran la pilota al mig del camp. Llavors, ja no hi haurà marxa enrere.
Oriol Junqueras
 
Darrera actualització ( Dimarts, 24 de setembre del 2013 00:00 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/679934-una-sola-pregunta-i-clara.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui