divendres, 13 de setembre del 2013

'The Economist': "Els catalans no tenen res a perdre, excepte les cadenes"

13/09/2013

 Via catalana

"Una recuperació econòmica a Espanya pot desinflar la bombolla independentista, però la intransigència de Madrid sobre el referèndum la pot tornar a inflar", diu la revista econòmica


Lluís Goñalons


Article sobre Catalunya al 'The Economist'
 La revista de referència del periodisme internacional 'The Economist' s'ha sumat a analitzar la Via Catalana per la independència que es va viure aquest dimecres a Catalunya així com les seves conseqüències en la política espanyola. El mitjà afirma que "els catalans no tenen res a perdre, excepte les cadenes", amb arguments que caminen en la mateixa direcció que l'editorial del 'Financial Times' d'avui. 'The Economist' descriu que "una recuperació econòmica a Espanya pot desinflar la bombolla independentista, però la intransigència de Madrid sobre el referèndum la pot tornar a inflar".

La revista explica que els presidents català i espanyol, Artur Mas i Mariano Rajoy respectivament, han mantingut converses per superar l’estancament del conflicte, però recull que “el president català té poques esperances d'èxit", ja que l’executiu espanyol es nega rotundament a permetre qualsevol consulta que posi en escac la geopolítica actual. "Amb Mariano Rajoy bloquejant fins i tot un referèndum no-vinculant, Mas podria ara posposar una consulta fins al 2016", relata el reportatge de la revista londinenca.

"Un cartell sobre les ruïnes de la Barcelona antiga ​​té escrit que els seus defensors van prometre "vèncer o morir". Van perdre i Felip V va eliminar l'autogovern de Catalunya. Una recuperació econòmica a Espanya encara pot desinflar la bombolla independentista. Però la intransigència de Madrid sobre el referèndum la podria tornar a inflar. Catalans i espanyols necessiten urgentment una nova entesa", insisteix l'article de la revista financera.

El reportatge contextualitza els seus lectors explicant el sentit de la Via Catalana celebrada dimecres: Explica que és l'emulació de la Via Bàltica d’antuvi; desgrana la tensió que presideix les relacions entre els executius català i espanyol; relata que el 80% dels catalans vol una consulta, i critica que, a ulls internacionals, els organitzadors de la Cadena Humana, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) no van concretar prou quin era l'objectiu de la cadena humana.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/_the_economist_els_catalans_no_tenen_res_a_perdre_excepte_les_cadenes_95952.php