dijous, 19 de setembre del 2013

La cimera d'Espanya amb els ambaixadors acaba en 'fiasco'

19/09/2013

Dret a decidir

Margallo pretenia un compromís contra el procés sobiranista català, però a la sortida els diplomàtics l'han desmentit


Lluís Bou


García-Margallo amb els ambaixadors dels països de la UE acreditats a Madrid
La cimera que aquest matí ha celebrat el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, amb tots els ambaixadors europeus ha acabat en un sonor 'fiasco'. Margallo pretenia aconseguir un compromís en contra del procés sobiranista català, però a la sortida els diplomàtics l'han desmentit.

"No hem parlat de Catalunya. Hem parlat de la crisi, de les eleccions alemanyes i de Síria", ha indicat un dels ambaixadors a la premsa. Ni els diplomàtics anglosaxons ni els bàltics tenien interès a posar problemes a Catalunya per secundar el govern de Mariano Rajoy. I el problema és que el govern espanyol en la seva estratègia de fer por als catalans, necessita que la comunitat internacional faci pronunciaments públics amenaçant amb la sortida de Catalunya de la UE. Però en la trobada d'avui no ho ha aconseguit, perquè els diplomàtics han preferit mantenir-se neutrals.

El mal resultat de la cimera, convocada de forma un punt precipitada pel ministeri, no és aliè als enfrontaments que el govern espanyol ha mantingut amb el Regne Unit en els últims mesos arran del contenciós de Gibraltar. Margallo va intentar convèncer ahir també el ministre d'Afers Exteriors francès, Laurent Fabius, però tampoc aquest va amenaçar Catalunya amb la sortida de la UE, sinó que al costat de Margallo va recomanar al representant espanyol que trobés una solució amb els catalans.

El govern espanyol només ha tingut per ara èxit amb algun portaveu de la UE, i el comissari espanyol Joaquín Almunia, exdirigent del PSOE, així com el comissari francès Michel Barnier, que sí que han accedit al discurs de la por advertint amb la sortida de la UE. Margallo no ha tingut tanta sort amb els països bàltics, que fins i tot van anar més enllà de la neutralitat i van apuntar al possible reconeixement de la Catalunya independent. Lituània va fer una tímida marxa enrere, però Letònia, ni tan sols això.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/la_cimera_d_espanya_amb_els_ambaixadors_acaba_en_fiasco_96062.php