dijous, 12 de setembre del 2013

El «currículum» dels ultres que van atacar la seu del Govern a Madrid

Antecents i condemnes per tinença d'armes, furts i candidats de Falange a eleccions

Especial: Via Catalana


, ACN | Actualitzat el 12/09/2013 a les 18:59h


La detenció aquesta matinada de sis dels participants a l'assalt violent a la delegació del Govern a Madrid s'ha completat durant el dia amb l'arrest de sis persones més que s'han lliurat voluntàriament a Policia, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

El grup, format per militants d'Alianza Nacional, Democracia Nacional i Falange, començarà a passar a disposició del jutge aquest mateix dijous. Són tots -o pràcticament tots, segons les imatges dels vídeos- els ultres que van assaltar la Delegació al crit de "No nos engañan. Catalunya es España". Estan acusats d'agressió, intromissió, desordres i danys, i atemptat contra la llibertat d'expressió.
 
Fonts del Ministeri de l'Interior han apuntat que els sis últims detinguts s'han lliurat voluntàriament un cop han constatat les detencions dels seus companys. La majoria va irrompre a la Delegació a cara descoberta i tots són membres coneguts per la Brigada d'Informació, la mateixa unitat que va prendre declaració dimecres al vespre als afectats i víctimes de l'atac. 
 
Ministeri de l'Interior ha confirmat la identitats de les sis persones que primer han estat detingudes per l'assalt violent a la delegació del Govern a Madrid protagonitzat per un grup d'ultradreta. Són cinc homes i una dona d'entre 23 i 56 anys que, majoritàriament, tenen historial de militància política a les organitzacions d'ultradreta i també alguns amb antecedents policials i judicials. Estan acusats d'agressió, intromissió, desordres i danys, i atemptat contra la llibertat d'expressió. Les detencions s'han fet aquesta nit a Móstoles, Ajalvir i Madrid.
 
Un dels acusats, Íñigo Pérez de Herrasti Urquijo, (1957) és un històric d'Alianza Nacional i ja va ser condemnat l'any 2000 a 14 anys de presó per tinença d'armes i material inflamable (pretenia atemptar, juntament amb tres nazis més, contra familiars de presos d'ETA quan es desplacessin a Madrid). 
 
Altres detinguts és Pedro Chaparro Velacoracho (1987), dirigent de Democracia Nacional Joven, Victor Diego Villalba (1987), que té antecedents per furts, Santiago Cabezuela García (1989), que anava a les llistes de la Falange a les eleccions a l'Assemblea de Madrid al 2011, Javier Marcos Aroca (1978) candidat d'España 2000 a les eleccions generals del 2008 i Paula Mijares (1989).
 
Les detencions s'han fet fruit de les denúncies que el delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch, i el diputat de CiU Josep Sánchez-Llibre. L'assalt va provocar ferides lleus a cinc persones.