La caiguda de Mariano Rajoy, per destitució o per dimissió, ara ja no és cap entelèquia. Pot passar. No ha de passar necessàriament, però, vist tot això que hem sabut aquest cap de setmana, la possibilitat d'un canvi d'estadant a la Moncloa pren força i esdevé possible. La pregunta, doncs, és: i això com ens afecta?
Ens afectarà, de segur. D'una manera diferent al Principat que al País Valencià. I a les Illes Balears un poc menys que al País Valencià, però en la mateixa línia. Siga com siga, en tots els territoris podria tenir un impacte notable i important.
Al País Valencià és on més coses hi ha en joc, perquè aquesta guerra civil posa el PP al caire de l'abisme. És el territori més corrupte, on el parlament té més encausats del PP que ho veuen com una amenaça i amb el president més dependent de Rajoy. Fabra es troba completament acorralat i sembla que superat per la corrupció i pels corruptes confessos del seu partit que li planten cara. No té un entorn digne d'aquest nom i s'aguanta bàsicament perquè des de Madrid diuen que ha de manar ell. Amb la ràbia evident i la tírria de moltíssims peixos grossos del PP valencià. Fabra té en Rajoy el principal valedor i d'enemics en té un munt. Si Rajoy cau Fabra trontollarà segurament de manera definitiva perquè no és prou fort per a imposar-se tot sol. I alhora trontollarà el PP valencià sencer. Eleccions avançades?
Quant al Principat i al procés d'independència, he de fer dues prèvies: com més febles siguen ells millor i al capdavall poc ens importen els seus embolics. Això dit, les eixides post-Rajoy poden anar en direccions contradictòries, però en qualsevol cas trencaran la dinàmica estancada que tenim avui.
Ningú no sap ni pot saber quan esclate aquesta bomba quin paisatge quedarà: tant pot ser que els del PP intenten una eixida més d'extrema dreta com que precisament sorprenguen amb una eixida més liberal, que incloga per exemple una aproximació més civilitzada al procés català. Liberal? Sí, perquè l'operació d'assetjament a Rajoy l'organitzen precisament els sectors encara més a la dreta i més espanyolistes. I si la direcció del PP els vol combatre només li queda el recurs de moure's en el sentit contrari. Fins al punt d'afavorir un pacte sobre el referèndum? Depèn. Dels ja famosos tres volcans sobre els quals seu Rajoy, el català és, malgrat tot, el que li permet més marge de maniobra si vol sorprendre els qui el qüestionen.
I si no guanya Rajoy i els seus i qui pren el poder és directament l'extrema dreta? Doncs aleshores podem esperar un enfrontament duríssim que podria obrir el camí a una declaració unilateral. Perquè el sector Aznar - Aguirre - El Mundo pot arribar a ser molt poc prudent respecte de Catalunya i pot botar el foc definitiu.
Fins ara, la posició del govern espanyol era clara: esperar, esperar i esperar. No dir res del referèndum, limitar-se a no obrir cap porta i esperar que el sobiranisme, bo i solet, entràs en crisi. Sense Rajoy? Ja ho veurem. Això cada dia és més interessant.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada