dimecres, 12 de juny del 2013

Imputats 14 mossos per un altre jove que va perdre un ull per l'impacte d'un pilota de goma el 29-M

La titular del jutjat d'instrucció número 15 reobre, obligada per l'Audiència de Barcelona, la denúncia de la víctima, arxivada per falta d'autor conegut

La magistrada cita a declarar els agents aquest divendres

12/06/13 10:55 - barcelona - Efe

Un mossos d'esquadra durant la vaga del 29-M del 2012 a Barcelona Foto: ORIOL DURAN.
Una jutge de Barcelona ha citat a declarar com a imputats catorze mossos d'esquadra per les lesions la vaga general del 29 de març de 2012.
causades a un jove que va perdre un ull presumptament per l'impacte d'una pilota de goma en la manifestació per

En la resolució, a la que ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 15 de Barcelona imputa els catorze antiavalots, després que l'Audiència de Barcelona l'obligués a reobrir la denuncia presentada per la víctima, que havia estat arxivada per falta d'autor conegut.

Per divendres que ve dia 14, la instructora ha citat a declarar els catorze antiavalots -entre sergents, subinspectors i escopeters- de dos furgons dels Mossos d'Esquadra que la tarda del 29M estaven operatius a la confluència del passeig de Gràcia i la plaça Catalunya de Barcelona, on el denunciant assegura que va quedar ferit.

La víctima, que ha hagut de sotmetre's a una reconstrucció del glòbul ocular mitjançant implant, va presentar a l'octubre de l'any passat una denúncia als jutjats en què assegurava que va rebre l'impacte d'una pilota de goma disparada “directament” per un mosso d'esquadra, quan anava a creuar la plaça Catalunya per trobar-se amb uns amics amb els quals havia quedat per prendre alguna cosa.


El denunciant afirma que, quan es disposava a anar-se'n del lloc, es va veure sorprès per les càrregues dels antiavalots, que van començar a disparar salves i pilotes de goma.

La jutge instructora va acordar l'arxiu de la causa, però l'Audiència ha estimat el recurs que va presentar el denunciant i ha ordenat reobrir el procediment per practicar les diligències d'instrucció necessàries per identificar el possible autor dels fets i determinar si aquests són constitutius de delicte.

Segons l'opinió de la secció tercera de l'Audiència, el succeït podria ser qualificat com un “delicte de lesions que provoca la pèrdua o inutilitat d'un òrgan o membre principal”, pel que creu “patent la gravetat dels fets denunciats”, que podrien comportar penes d'entre sis i dotze anys de presó.
“En aquestes condicions, no sembla raonable que, sense haver realitzat cap diligència d'instrucció, s'afermi de forma concloent que no existeix autor conegut ni persona a qui imputar els fets denunciats”, prossegueix l'acte de l'Audiència, a què ha tingut accés Efe.

Per al tribunal, independentment de si s'aconsegueix identificar la persona denunciada, és necessari investigar els fets per poder determinar si les lesions sofertes per la víctima “són doloses (com es desprèn del relat de la denuncia, en dir que l'agent de l'autoritat va disparar directament a l'ull dret), imprudents o fortuïtes, atès que d'això es deriven conseqüències processals gens menyspreables”.

La sala recorda a la jutge que, en el cas d'apreciar que els fets constitueixen un delicte de lesions doloses, l'únic òrgan competent per acordar l'arxiu de la denuncia seria la pròpia Audiència, no la instructora.

A més de la denuncia de la víctima, en la causa figura un informe d'assistència sanitària que l'Hospital Clínic, que va atendre el ferit, va remetre als jutjats de guàrdia l'endemà dels fets per informar que un jove havia acudit al centre amb un traumatisme causat per una pilota de goma.

Arran de l'acte de l'Audiència, la titular del jutjat d'instrucció número 15 va requerir la identificació dels antiavalots desplegats en el punt on van ocórrer els fets al Departament d'Interior, que, com ha fet en altres casos, li va remetre el llistat de tots els agents que van actuar a la zona de la manifestació, segons fonts judicials.

Per aquest motiu, la magistrada va enviar un nou ofici als Mossos d'Esquadra per a apressar-los a concretar la posició que ocupaven els vehicles en què viatjaven cadascun dels escopeters del seu llistat i demanar-los un croquis de la zona on es trobaven els furgons, amb la matrícula de cadascun d'ells.

Facilitada aquesta informació, la jutge instructora ha delimitat la situació dels furgons i, per divendres que ve, ha citat a declarar els responsables dels dos vehicles d'antiavalots en què se centren les sospites d'haver causat les lesions al denunciant.

El 29 de Març també hi va haver un jove que va perdre de la melsa, per un suposat impacte d'una pilota de goma. De la mateixa manera, en la vaga del 14 de novembre del mateix any, va passar el cas d'Esther Quintana, la dona que també va perdre un ull, suposadament, per l'impacte d'un projectil.
Darrera actualització ( Dimecres, 12 de juny del 2013 10:56 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/654172-imputats-14-mossos-per-un-altre-jove-que-va-perdre-un-ull-per-limpacte-dun-pilota-de-goma-el-29-m.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui