dilluns, 10 de juny del 2013

Bankia, Bancaixa i Caja Madrid, investigades per estafa en el cas de les preferents

La investigació anirà a càrrec de l'Audiència espanyola arran d'una querella d'UPyD

El jutge de l'Audiència espanyola Fernando Andreu ha admès a tràmit una querella d'UPyD contra
diversos directius de Bankia, Caja Madrid i Bancaixa per suposats delictes d'estafa, apropiació indeguda, administració deslleial, publicitat enganyosa i maquinació per alterar el preu de les coses.

El jutge investigarà si les entitats van enganyar els seus clients en les vendes de preferents. Ho farà contra el criteri de la fiscalia, que considera que no hi ha delicte. Per tirar endavant el cas, el jutge demana a UPyD que dipositi una fiança de 10.000 euros.

El magistrat investigarà d'aquesta manera formalment si es van produir irregularitats o delictes en la venda de preferents als clients de les tres entitats. La querella es dirigeix contra tots els consellers i directius que van intervenir en el disseny, la implantació i comercialització de les prefertents i també contra totes les altres entitats que hagin pogut incórrer en els mateixos fets.

El jutge es declara competent per investigar els fets i acorda obrir el cas i citar a declarar els dirigents contra els que es dirigeix la querella. A més, demana a les entitats que li enviïn còpies de les actes de les reunions del Consell d'Administració en què es van acordar qüestions relacionades amb les preferents així com tota la documentació i fulletons informatius sobre aquests productes..

Amb tot, però estableix que UPyD ha de dipositar una fiança de 10.000 euros per tirar endavant el procés. També rebutja dirigir el cas contra l'expresident de la CNMV, Julio Segura Sánchez, i contra l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Angel Fernández Ordóñez perquè no veu indicis que apuntin que han pogut cometre cap delicte d'encobriment.

Andreu investigarà la venda de preferents en contra novament del criteri de la fiscalia, que li demana que rebutgi la querella perquè entén que els fets "no tenen rellevància penal". El fiscal es decanta per considerar que el conflicte entre els bancs i els preferentistes gravita a l'entorn d'una causa de contracte, però no hi veu un engany "penalment rellevant".

Segons el fiscal "resulta difícilment sostenible l'existència d'un pla preconcebut clarament orquestrat per les entitats querellades a les que caldria sumar -que no s'oblidi- la pràctica totalitat del sistema bancari i financer espanyol". En aquest sentit afirma que "si bé és cert que han pogut incórrer en greus deficiències en la seva comercialització i que fins i tot han prioritzat els seus propis interessos per sobre dels dels seus clients, també ho és que aquesta actuació no és suficient" per ser considerada delicte.

En la seva interlocutòria el jutge apunta que el fet que existeixi una via civil per respondre el problema de les preferents "no pot servir d'excusa per crear espais d'impunitat si és que s'ha comès algun il·lícit penal".


http://www.vilaweb.cat/noticia/4123570/20130610/bankia-bancaixa-caja-madrid-investigades-estafa-cas-preferents.html