dilluns, 10 de juny del 2013

Anna Arqué exporta el procés català a Euskadi

"Cal que passeu de la teoria a la interiorització pràctica que veritablement és en les vostres mans", explica l'activista

Albert Ribas
Anna Arqué durant la seva intervenció en l'acte de presentació de Gure Eusku Dago. Foto: Ikor Kotx
El moviment Gure Esku Dago (És a les nostres mans) que acaba de néixer a Euskadi i que busca estendre el dret a decidir del poble basc entre la seva ciutadania té Catalunya i el seu procés cap a la independència com un dels referents on emmirallar-se. Així ho demostra la intervenció de l’activista catalana Anna Arqué durant la presentació oficial, aquest dissabte passat, d’aquesta plataforma.

Durant el seu discurs, Arqué va explicar que el dret a l’autodeterminació és un dret universal i un principi fonamental al qual totes les nacions hi tenen dret i va remarcar la necessitat d’un canvi de xip entre els bascos: “Cal passar de la teoria a la interiorització pràctica que veritablement és a les vostres mans”. L’activista catalana va insistir en la legitimitat d’invocar aquest dret: “Quan diuen que no podem exercir el dret a l’autodeterminació, menteixen. Mentiran totes les vegades que siguin necessàries. Per això és imprescindible la implicació de la ciutadania, la única forma d’aturar la mentida”.

El públic, que prèviament havia aplaudit l’inici del discurs d’Arqué en eusquera i en català, va escoltar atentament les paraules de l’activista catalana, que va posar com a exemple el poble català, ja que “gràcies a la dinàmica popular i a aquesta creença”, ha aconseguit que hi hagi una majoria parlamentària a favor d’un referèndum sobre la independència.

El text presentat per Gure Esku Dago a la ciutat d’Irun, i que destaca per la seva transversalitat, gira al voltant de tres eixos: el reconeixement d’Euskadi com a nació, el dret a decidir que té el poble basc i la implicació de la ciutadania en aquest procés.