dilluns, 20 de maig del 2013

Espanya és pitjor que el Perú en burocràcia

Cau al lloc 44 en el rànquing, segons els tràmits i papers que s'han de fer a cada Estat per crear una empresa

 
Lluís Bou
 
El ministre d'Economia, Luis de Guindos
Espanya està per sota del Perú en la burocràcia que és necessari complimentar per a la creació d'una empresa, segons l'estudi 'Doing Business' que elabora el Banc Mundial cada any. Segons les dades del 2013, Espanya ocupa el lloc 44 del món, darrera de tots els Estats del centre i del nord d'Europa. A l'Estat espanyol calen fer més tràmits i papers a l'hora de muntar una empresa, cosa que dificulta l'ocupació.
 
Els països europeus amb menys burocràcia per als emprenedors són escandinaus, concretament Dinamarca (lloc 5 del rànquing) i Noruega (6), seguits per la Gran Bretanya (7). Els segueix Finlàndia (11), Suècia (13), Islàndia (14), Irlanda (15) i Alemanya (20). Abans d'arribar a Espanya, s'hi poden trobar encara Suïssa (28),  Àustria (29), Portugal (30), els Països Baixos (31), Bèlgica (33) i França (34). I just per sobre d'Espanya hi ha Bahrein (42) i el Perú (43).
 
Segons l'estudi, Polònia (55) ha estat l'economia que més ha millorat el darrer any en la facilitat per obrir empreses, a través de quatre reformes que fan més senzill el registre de propietats, el pagament d'impostos, el compliment de contractes i la resolució de la insolvència.
 
Els quatre primers països del rànquing són Singapur, Hong Kong, Nova Zelanda i els Estats Units. L'estudi matisa però que Singapur té desequilibris, i que arriba al primer lloc únicament perquè té molt bones dades en comerç transfronterer. Per sota d'Espanya hi ha encara Luxemburg (56), Itàlia (73) i Grècia (78).