dilluns, 20 de maig del 2013

Els sindicats planten Navarro: s'apunten al Pacte pel Dret a Decidir

Gallego i Àlvarez recorden que els congressos de CCOO i UGT van secundar el procés català

Lluís Bou
 
Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, líders de CCOO i UGT
CCOO i UGT no faran cas al primer secretari del PSC, Pere Navarro, i s'apuntaran al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Els dos grans sindicats encara no han rebut cap invitació per entrar, però els seus líders, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, han avançat avui a RAC1 que volen sumar-s'hi. La Generalitat preveu obrir en les properes setmanes el procés perquè les entitats del país que vulguin se sumin a aquesta macro-plataforma que ha d'unir partits, institucions i societat civil per impulsar la consulta.
 
Els dos líders sindicals discrepen d'aquesta manera de l'actitud que fins ara ha mantingut el PSC, especialment després de la carta que Carme Chacón va enviar a Navarro, de no participar en aquest gran acord. Gallego i Àlvarez remarquen que en els congressos dels seus sindicats els representants dels treballadors es van pronunciar a favor del dret a decidir. Gallego creu que es pot treballar per la consulta en paral·lel amb la sortida de la crisi. Recorda que CCOO ja va participar en el debat de l'Estatut, i diu que tampoc es volen perdre aquest moment històric.
 
Àlvarez, que és militant del PSC, confia que el Pacte Nacional serveixi perquè el govern espanyol s'adoni que hi ha una majoria social que vol la consulta, i perquè finalment la Generalitat la pugui fer. Ni l'un ni l'altre volen pressionar directament al PSC perquè també s'apunti al Pacte Nacional, però fan una crida a la generositat i creuen que com més ampli sigui aquest fòrum, millor.
 
El Parlament votarà dimecres la futura llei de consultes, que ha de permetre a la Generalitat convocar el referèndum sense demanar permís a l'Estat. La proposta la signen CiU, ERC, ICV, la CUP i el PSC, tot i que els socialistes no volen que la llei serveixi per votar sobre l'Estat propi. El projecte passarà el primer tràmit parlamentari tombant els vetos que han presentat el PP i Ciutadans.