dilluns, 8 d’abril del 2013

Rajoy insisteix que el referèndum escocès és «d'acord a les lleis»

El president del govern espanyol sosté que Espanya és "la nació més antiga d'Europa" 


David Cameron i Mariano Rajoy s'han reunit aquest dilluns a la Moncloa Foto: La Moncloa


Mariano Rajoy té clara la resposta que ha de donar quan se li pregunta pel referèndum escocès i la seva possible relació amb Catalunya i aquest dilluns, en una roda de premsa que havia de ser conjunta amb David Cameron però que finalment ha estat del president del govern espanyol en solitari, ho ha tornat a repetir: "El primer ministre britànic i el seu parlament han pres una decisió d'acord a les lleis i aquí farem el mateix". Ras i curt, Escòcia podrà votar perquè el Regne Unit ho permet i Catalunya no podrà votar perquè l'Estat espanyol no ho permet.

"Són realitats diferents", s'ha esforçat a assenyalar el mandatari espanyol, que ha assegurat que la seva posició és la de "la Constitució espanyola", per a continuació arrencar amb el seu discurs nacionalista: "Crec en la nació espanyola, la més antiga d'Europa, amb més de 500 anys junts", ha afirmat, per afegir que "no me em sembla just privar als ciutadans de Catalunya de formar part d'aquesta nació i de formar part d'Europa".
Rajoy ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el primer ministre britànic, David Cameron. En la trobada, Rajoy ha assenyalat que no s'ha parlat de la qüestió escocesa i tampoc ha transcendit si s'ha parlat de Gibraltar, tot i que el govern espanyol està disposat a fer el que calgui per evitar que la selecció gibraltarenya de futbol pugui jugar amb normalitat en competicions de la UEFA.

Cameron ha declinat participar a la roda de premsa per tornar a Londres de manera urgent a causa de la mort de l'exprimera ministra Margaret Tatcher, així mateix, ha anul·lat una trobada prevista aquesta tarda a París amb François Hollande.