dilluns, 22 d’abril del 2013

L'advocat de l'Estat al TC: Catalunya ha encetat un «procés constituent»

El serveis jurídics del govern espanyol alerten que la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament té "efectes jurídics" i que constitueix un "desafiament obert i capital contra la Constitució" perquè esdevé una eina indispensable per la "secessió"

 

Un dels paràgrafs de la impugnació de l'advocat de l'Estat a la Declaració de Sobirania. Foto: QS/ND

" Esta afirmación de soberania del pueblo catalán -como un quid existente de manera 'actual y efectiva- es ni más ni menos que un acto de poder constituyente ". Així, amb aquesta claredat veu l'advocacia de l'Estat espanyol la resolució del Parlament de Catalunya aprovada el passat 23 de gener i batejada com a Declaració de Sobirania, que molts a Catalunya catalogaven de brindis al sol. Un text que per a l'Estat té , ras i curt, "efectes jurídics i polítics".

Una premissa amb la que basen tot el fonament jurídic segon de la impugnació que el govern espanyol ha presentat davant el Tribunal Constitucional, i a la que ha tingut accés Nació Digital . De fet, els advocats Maria Luisa García Blanco, cap de l'advocacia de l'Estat davant el Constitucional, i Isaac Salama Salama, un home poc amic de les reivindicacions catalanes, defineixen la declaració com "una iniciativa parcial tendent a alterar unilateralment l'equilibri de l'Estat espanyol global" que en declarar "present i en acte sobirà al poble català" el reconeix des del minut zero com un "subjecte polític i jurídic". Fins i tot, afegeixen discursos  i paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, per reblar aquesta consideració.

Per l'advocacia de l'Estat, el Constitucional ha d'aturar aquest procés per la "violació
frontal" que suposa la Declaració a la "indivisibilitat de la pàtria de tots els espanyols".
Una violació que rau en un procés constituent que, pels advocats, ja hauria arrencat en " haver-se atribuït el poble de Catalunya el dret de secessió que podrà exercir si aquesta és la seva voluntat". "Això suposa atribuir al poble català el poder de dissoldre, per la seva sola i exclusiva voluntat, el que la Constitució proclama indissoluble i dividir el que la norma suprema declara indivisible", afegeixen els lletrats de l'Estat.

La impugnació de la Declaració, que ja avança el decre t de la constitució del Consell Assessor de la Transició Nacional com a prova de l'efectivitat jurídica del text, també veu iniciat el procés en no respectar-se el marc constitucional vigent. "Si hagués existit la més mínima voluntat de respectar la Constitució i els 'marcs legals' que d'ella se'n deriven mai no s'hagués començat per declarar sobirà el poble català", apunten els lletrats per reblar l'avís que Catalunya ha encetat un camí constituent que, segons el seu criteri, cal aturar.

"Mai una de les fraccions del poble espanyol -com el poble català- pot ser unitat ideal d'imputació del poder constituent", alerta els recurrents al Constitucional per recordar que "només una decisió del poble espanyol podria reconèixer de manera vàlida la sobirania del poble de Catalunya". Tot un argumentari per aturar el que consideren que s'ha iniciat: un procés constituent a Catalunya.   

http://www.naciodigital.cat/noticia/53985/advocat/estat/al/tc/catalunya/encetat/proc/constituent