dijous, 4 d’abril del 2013

Afers exteriors : El fals mite de les ambaixades catalanes


El personal de les cinc delegacions catalanes a l'exterior només suma vint-i-sis persones

 

Maria Coll
Els partits de la dreta espanyola, PP i Ciutadans, critiquen reiteradament la despesa que suposa la presència de Catalunya a l’exterior, però aquesta, malgrat es manté estable, es força testimonial. En total, l’equip de personal de les delegacions de la Generalitat a l’exterior està format per només 26 persones.
Segons les dades facilitades pel Govern en resposta a una pregunta parlamentària formulada pel diputat popular Enric Millo, el 2012 el personal de la Generalitat a l’exterior estava distribuït en les següents seus: 16 empleats a Brussel•les, considerada seu davant de la Unió Europea; 3 a París, 2 a Berlín, 2 a Nova York i 3 a Londres.

La xifra de la representació catalana és ridícula si es compara amb els aproximadament 7.500 empleats que té l’acció exterior de l’Estat espanyol. Malgrat la crisi, el Govern no ha reduït efectius, solament els ha reubicat. El 2012 la delegació dels EUA va incrementar el seu pes d'un a dos empleats i es va tancar la delegació d’Argentina.

En una altra pregunta sobre el mateix tema, Roger Albinyana, nou secretari d'Afers Estrangers del Govern, recorda al PP que la feina de les delegacions de la Generalitat a l’exterior és “l’establiment de relacions institucionals d’alt nivell, la projecció internacional de Catalunya i del seu teixit empresarial i industrial i la cerca d’inversors interessats en Catalunya” i per això es treballa en coordinació amb les oficines d’ACC1Ó.

I concreta que ara s’ha centrat l’atenció en aquelles àrees geogràfiques considerades prioritàries des del punt de vista econòmic: els països de la UE, i molt especialment França, Alemanya i el Regne Unit; però també Marroc, Estats Units, Brasil, Argentina, Índia, Xina i Japó.