dimarts, 5 de març del 2013

Sectors de CDC criden a trencar amb Unió abans de la consulta

 DEBAT NACIONALISTA

La fundació convergent s'alinea amb Duran i denuncia la "pressió" d'Esquerra al Govern
Barcelona.

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va comparèixer ahir en roda de premsa després de la reunió de l'executiva convergent, que va durar més de tres hores. FRANCESC MELCION


Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida van tenir una reunió abans de les eleccions en què van consensuar que CiU es mantindria unida fins al moment de la consulta. Era el moment en què s'estava coent el programa electoral de la federació per als comicis del 25-N, i la inclusió de l'estat propi havia ferit sensibilitats entre els dos socis. En aquella cita van fer pinya, però ara, després del mal resultat a les eleccions -de 62 diputats es va passar a 50-, hi ha quadres de CDC que volen liquidar el pacte. Així ho han confirmat diverses fonts nacionalistes a l'ARA després d'un cap de setmana en què Duran va deixar anar que CiU estava perdent la "centralitat" política.
Alguns dels quadres queixosos amb Unió ja s'han encarregat d'enviar cartes dirigides a Oriol Pujol, el secretari general convergent, perquè s'iniciï el tràmit per partir peres amb els democristians. Diverses fonts asseguren que la direcció de CDC no és aliena a aquestes cartes -la qual cosa no vol dir que tota l'executiva n'estigui al corrent- i, al mateix temps, asseguren que és un reflex de la tensió que viu els últims mesos la relació entre els socis. De fet, aquestes cartes són un pas més respecte al text que va aprovar la federació convergent de Barcelona a finals de gener, en què demanava reprovar el paper de Duran en la campanya de les últimes eleccions.
Malgrat aquesta tensió subterrània, en públic CDC manté les formes i, fins i tot, el sentit de l'humor. Quan ahir Oriol Pujol va sortir al faristol per explicar com havia anat l'executiva convergent, va referir-se a les xifres d'atur parafrasejant Duran: "Crear llocs de treball és la centralitat política que ens ocupa". "La centralitat és tenir més cotes de llibertat, però també gestionar el dia a dia", va argumentar Pujol. Poc després Unió li donaria la raó.
"Gràcies per donar-nos la raó"
Al vespre el secretari general democristià, Josep Maria Pelegrí, va enviar un comunicat per "agrair" al seu homòleg convergent que "donés la raó" a Duran en la línia que la "prioritat" és la sortida de la crisi econòmica. Pelegrí també va tenir paraules d'agraïment per a la Fundació CatDem, de CDC, que al matí havia fet un editorial en què secundava el líder democristià a l'hora de "fer evident que CiU ha perdut pes específic" a favor d'ERC en l'escenari polític català. "Els ciutadans poden arribar a creure que, certament, CiU no té un full de ruta per encarar el dret a decidir i apaivagar els efectes socials de les retallades", etzibava la Fundació CatDem.
Precisament per explicar la transició nacional i els ajustos pressupostaris, CDC engega des d'avui la campanya Què està passant a Catalunya . Hi participaran consellers i els màxims representants del partit. Una oportunitat, com diu un alt dirigent, "per insuflar ànim a la tropa, que està molt decaiguda".

http://www.ara.cat/premium/politica/Sectors-CDC-trencar-Unio-consulta_0_877112371.html