dimecres, 13 de març del 2013

L'Eurocambra rebutja els comptes comunitaris 2014-20

Els eurodiputats exigeixen poder discutir sobre les "prioritats" fixades pels governs els estats

 

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, en roda de premsa a Estrasburg. Foto: Maria Fernández.

El Parlament Europeu ha refusat amb una àmplia majoria el marc plurianual financer de la Unió Europea 2014-2020 aprovat pels 27 estats membres. Els eurodiputats, representants directes dels ciutadans europeus, exigeixen discutir sobre les "prioritats" acordades pels governs estatals, i dotar de "més flexibilitat" els comptes, segons ha explicat aquest dimecres després de la votació el president del PE, Martin Schulz. El rebuig de l'Europarlament implicarà una renegociació dels números. "Demà enviaré la resolució al Consell", ha explicat Schulz, qui ha incidit en la necessitat que la Unió Europea no es converteixi en la "Unió del Dèficit" i en la importància de garantir que els estats reserven suficients fons per a les despeses pressupostades.

El Parlament Europeu ha rebutjat els comptes acordats al febrer pels líders de la Unió Europea per al període 2014-2020. La resolució que tomba els pressupostos ha rebut 506 vots a favor, 161 en contra i 23 abstencions. D'aquesta manera, l'Eurocambra posa de manifest que els austers pressupostos (amb un sostre màxim de despesa de 960.000 euros) no inclouen les prioritats i recomanacions manifestades pel Parlament Europeu, que reitera la necessitat d'invertir en el foment del creixement i l'ocupació. Així, l'Europarlament demana incrementar les partides en innovació, investigació, desenvolupament, infraestructures i joventut.

Schulz ha reivindicat la necessitat que s'inclogui una "clàusula de revisió", perquè les xifres adoptades en el marc plurianual aprovat pels 27 són les del 2005 i es prolongaran fins al 2020. "És fàcil entendre que el 2020 ningú complirà els deures de la UE amb la quantitat del 2005. Per això la clàusula de revisió és vital", ha defensat el president de l'Eurocambra. Schulz ha posat de manifest que, en la negociació dels comptes comunitaris duta a terme pels estats al febrer, no es van incloure les recomanacions del Parlament Europeu. "El Parlament vol ser pres com un soci seriós, estem preparats per negociar", ha dit.

El Tractat de Lisboa preveu que el Parlament Europeu ha de ratificar els pressupostos anuals i plurianuals. Com que l'Eurocambra ha rebutjat la proposta emesa pel Consell Europeu, ara el marc plurianual financer 2014-2020 s'haurà de tornar a debatre. Schulz serà l'encarregat de negociar els comptes amb el Consell i la Comissió Europea.

http://www.naciodigital.cat/noticia/52729/eurocambra/rebutja/comptes/comunitaris/2014-20