dissabte, 26 de gener del 2013

Vicent Partal : Ara 'ells' no votaran


26.01.2013

'Ara serà diferent perquè ells no votaran'. La frase la vaig escoltar fa mesos al president Mas. 'Ells' és un eufemisme d'això que sovint, de forma també eufemística, en diem Madrid. Aleshores però no vaig saber captar fins a quin punt aquella declaració marcava un canvi radical en la política catalana. Avui és ben evident.

L'anomenat Pla Ibarretxe primer i després l'estatut impulsat per Pasqual Maragall de fet van topar, tots dos, amb 'ells'. En els nostres països som capaços de crear amplis consesos, de generar debats que acaben amb propostes innovadpres i il·lusionant, podem plantejar alternatives a la situació actual. Però fins aquesta setmana sempre acabaven votant 'ells' i decidint 'ells'. I això és el que s'ha acabat.

Aquesta és la gran diferència que representa la Declaració de Sobirania, històrica, aprovada aquesta setmana pel parlament de Catalunya. Aquesta vegada 'ells' no van a votar. Ningú no els ha demanat permís ni els demanarà permís per a res. Catalunya es declara subjecte polític i jurídic sobirà i tant hi fa el que diguen 'ells'. I convocarà un referèndum, diguen 'ells' el que diguen. I votarem els agrade o no a 'ells'. Això, només això, ja és una revolució.

La foto del president Mas i els líders d'ERC i ICV, Junqueras i Herrera, tot felicitant-se per l'èxit de la declaració era una imatge impensable fa uns mesos només. Ells sabran quanta feina els ha costat arribar fins ací. Aquesta és una revolució que la va començar el poble, a Arenys de Munts, amb les consultes, l'onze de setembre... però ells tres l'han sabut portar al parlament i convertir-la en una realitat política i jurídica.

Realitat que, a més, ha trencat del tot el PSC. I aquesta sí que és una notícia majúscula. Perquè el PSC que s'ha revoltat contra Navarro és la peça del puzzle que ens quedava per posar. I heus-la ací...