dimarts, 29 de gener del 2013

El Singular Digital : Homs: "El resultat de la consulta serà vinculant i s'acatarà"

Neus Munté i Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al consell executiu
El portaveu respon al govern espanyol que la Generalitat farà més acció exterior que mai, "diguin el que diguin"
Lluís Bou
El portaveu del govern, Francesc Homs, ha remarcat avui que la consulta sobre la independència de Catalunya, que s'ha de convocar l'any vinent, serà políticament vinculant i el resultat s'haurà d'acatar, encara que jurídicament sigui consultiva. Homs ha comparat la consulta amb el referèndum sobre la sortida de l'Estat espanyol de l'OTAN, que també era sobre el paper consultiu, però que decidia des del punt de vista polític.

Segons la Constitució, només són vinculants els referèndums relatius al marc constitucional. Tampoc ho va ser en aquest aspecte, el referèndum sobre la Constitució europea.

"En termes democràtics la consulta haurà de ser impecable democràticament. Un no munta aquesta operació per consultar el poble de Catalunya i acabar dient que si va bé ho agafo, i si no, no. El referèndum de l'OTAN tampoc no era vinculant, però el rellevant és que el resultat tenia conseqüències. El resultat s'acatarà i serà vinculant, en termes democràtics", ha indicat.

Homs ha anunciat també que el govern català farà més acció exterior que mai, "diguin el que diguin" el ministeri i l'executiu espanyol.  "El que no farem és gastar-nos 330.000 euros en coberteria i estovalles", ha afegit el portaveu al·ludint a un decret del Butlletí Oficial de l'Estat
 
Durant el 2013 es tirarà endavant el procés de la consulta, amb el màxim acord entre els partits favorables al dret a decidir, però Homs no ha entrat en més detalls. Un dels primers acords serà el consell de la transició nacional, sobre el qual hi ha negociacions, i després també hi haurà la llei de consultes. El president Mas es reunirà dijous amb el rei Joan Carles, al qual exposarà la declaració de sobirania.

Crespo: "Jo me'l crec"

Homs ha apuntat també en la roda de premsa, que el govern està a plena disposició d'abordar la qüestió de corrupció amb els grups parlamentaris, i ha assegurat que "el caràcter transversal" que ha agafat fa que "no sigui dels millors dies de les nostres vides". Al seu entendre, un aspecte és el procediment judicial, i un altre és la reacció política "a iniciativa dels partits".

El portaveu ha diferenciat els darrers casos, de l'ofensiva que hi va haver contra el president Artur Mas durant la campanya electoral, sobre la qual ha recordat que ha dimitit el número dos del ministeri de l'Interior. Ha donat també suport a l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo. "Jo me'l crec", ha dit.