dimarts, 4 de desembre del 2012

Montoro, “disgustat” per la possibilitat que Catalunya incompleixi l'objectiu de dèficit aquest any

El ministre d'Hisenda no vol concretar quines decisions es podrien aplicar en cas d'incompliment ni en quin termini

Descarta “mesures” per l'administració estatal i anuncia que les exigirà a les comunitats autònomes

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la roda de premsa d'aquest dimarts Foto: EFE.


El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que l'ha “disgustat profundament” la possibilitat que Catalunya incompleixi l'objectiu de dèficit fixat a l'1,5% del PIB per aquest any. En aquest sentit, ha recordat als “governants en funcions” i a “qui assumeixi les responsabilitats al govern següent” que han de “complir amb els objectius de dèficit públic”. El titular d'Hisenda, però, no ha volgut concretar quines decisions es podrien aplicar en cas d'incompliment ni en quin termini. D'altra banda, Montoro ha descartat més “mesures” per part de l'administració estatal i ha indicat que exigiran que es prenguin les que “falten per adoptar” a les comunitats.
Preguntat pels periodistes durant la roda de premsa per informar del compliment dels objectius de dèficit per part de les comunitats autònomes, Montoro s'ha referit al cas d'Andalusia i, amb més concreció, al de Catalunya. Davant la possibilitat que aquestes dues comunitats incompleixi l'objectiu de l'1,5%, Montoro ha afirmat que l'ha “disgustat profundament, sobretot per part d'aquells que estan pendents de formar govern” en al·lusió al Principat.
Aquesta setmana, durant la compareixença al Parlament per informar de l'aplicació del Fons de Liquiditat Autonòmic, el president de la Generalitat, Artur Mas, no va informar de l'incompliment del dèficit aquest any però tampoc no en va garantir el seu compliment. Mas va assenyalar, en aquesta línia, que durant els darrers dies del 2012 afloraran una sèrie de despeses que s'han de calcular però, en tot cas, va augurar que la foto que es veuria seria la d'un govern “seriós des del punt de vista de l'austeritat”.
El titular d'Hisenda i d'Administracions Públiques s'ha agafat a aquest missatge per advertir que “el compromís del govern que es formi, sigui el que sigui el que es formi, és complir amb els objectius de dèficit públic”. També ha afirmat que, en referència als governants de Catalunya i Andalusia, són les mateixes persones que en la conferència de presidents autonòmics del mes d'octubre “van insistir en l'oportunitat política de complir amb l'objectiu de dèficit”. “Ara que s'acosta el final d'any se'ls ha de dir el mateix que ells deien fa encara no dos mesos”, ha afegit.
Mesures per a les comunitats i no per a l'administració estatal
Interrogat també sobre la possibilitat que l'administració estatal adopti més mesures d'estalvi per tal de complir amb l'objectiu de dèficit del 7%, Montoro ho ha descartat. “No adoptarem noves mesures, el que insistirem és que es prenguin per part de les comunitats autònomes les mesures que falten per adoptar”, ha sentenciat.
Pel que fa a les decisions que es podrien prendre per actuar contra les autonomies que no complissin els objectius de dèficit en el marc de la Llei d'estabilitat pressupostària, el titular d'Hisenda no ha volgut concretar-les. Tampoc no ha volgut explicar en quin termini es podrien aplicar i s'ha limitat a dir que això es decidirà quan es pugui “fer un balanç”. Seguint aquest fil, el que sí que s'està adoptant, segons el ministre, són “mesures preventives” com ara el propi Fons de Liquiditat Autonòmic, ja que “la primera exigència per entrar al FLA és el compromís de dèficit públic”.
Darrera actualització ( Dimarts, 4 de desembre del 2012 19:37 )