dissabte, 29 de desembre del 2012

El comptagotes de Madrid ja no dóna més de si



El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en una roda de premsa al Senat




El comptagotes de Madrid ja no dóna més de si
El ministeri d'Hisenda envia avui la darrera transferència del Fons de Liquiditat Autonòmica, que aporta a Catalunya molt menys del que li suposa l'espoli fiscal
Manel Bosch
El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques pagarà avui l'última partida del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a Catalunya, per valor de 540 milions d'euros, segons han informat fonts del Govern espanyol.

La Generalitat rebrà pel FLA de 2012 un total de 5.370 milions -3.300 milions per a venciments de deute i 2.070 milions per cobrir el seu dèficit-, per la qual cosa l'últim enviament de fons suposa al voltant del 10% del total. El que Catalunya rep a partir del FLA suposa, tanmateix, una quantitat molt menor als 16.000 milions d'euros anuals de dèficit fiscal.

L'últim pagament, com uns altres anteriors, no passarà per mans de la Generalitat, sinó que anirà directament a pagar a proveïdors de l'administració catalana, com ara concerts sanitaris. 

El tipus del 5,65% del FLA 2012, que és un préstec de l'Estat a les autonomies, es tradueix en el pagament d'uns 300 milions anuals d'interessos (el que equival a uns 2.000 milions en els deu anys del crèdit tenint en compte les amortitzacions que s'aniran realitzant), amb amortitzacions de capital a partir de 2015 d'uns 679 milions a l'any, i la fi del pagament en 2022.

Catalunya també ha demanat fons del FLA per 2013, encara que no ha concretat la quantia perquè està a l'espera que el Govern relaxi l'objectiu de dèficit per a les autonomies el proper any, ja que el 0,7% fixat actualment ho veu impossible de complir i Europa ha donat més marge a Espanya, que l'Estat no ha traslladat a la resta d'administracions.