dimecres, 28 de novembre del 2012

"La Corona pot ser decisiva perquè Catalunya trobi el seu millor encaix"


Un amic del Rei recorda que "l’any 1976, el Rei va proclamar que Catalunya seria el que volgués ser"


José Cusí, amb el Rei, en una foto d'arxiu

 
L'amic del Rei i armador del Bribón, Josep Cusí, ha afirmat que "estic convençut que Joan Carles pot exercir un paper important en l’actual moment que ens toca viure". En un article a La Vanguardia, afirma que "la Corona, que ha estat crucial per a la nostra convivència en tants moments de la nostra història, pot tornar a ser decisiva en aquesta hora, després de trenta-cinc anys de democràcia, perquè Catalunya trobi el seu millor encaix".

En aquest sentit, Cusí recorda que "l’any 1976, el Rei va proclamar que Catalunya seria el que volgués ser i això era tan vàlid llavors com ho continua sent ara. La Constitució confereix a la monarquia el caràcter moderador i d’àrbitre, la qual cosa en l’actual situació pot permetre obrir una nova etapa sense trencar amarratges. Ningú no sap portar el timó del vaixell com Joan Carles. Ho dic després d’una vida navegant al seu costat".
L'amic del monarca considera que "més que mai es necessita el diàleg per resoldre la situació actual. Com a monàrquic, com català que també se sent espanyol, em consta la preocupació del Monarca i la seva voluntat de contribuir a acostar postures perquè la política s’imposi a qualsevol desacord, mitjançant el debat, la generositat i l’audàcia".
A més, José Cusí constata que "Catalunya ha estat per al Rei una prioritat", ja que "la primera visita com a monarca la va fer precisament a terres catalanes i el seu discurs al Saló del Tinell, on va parlar en la llengua d’Espriu, a qui per cert va citar, li va permetre expressar la importància que concedia a Catalunya per a la governabilitat d’Espanya".
També exposa que "el Rei va exercir un paper decisiu en el retorn de Josep Tarradellas i en la recuperació de la Generalitat. Les seves paraules a Jordi Pujol van resultar un bàlsam la nit del 23-F, així com va ser un còmplice imprescindible dels Jocs de Barcelona".
Finalment, recorda la frase del monarca “parlant la gent s’entén”, quan el llavors president del Parlament, Ernest Benach, va anar a comunicar-li la formació del Govern tripartit; "era una manera de significar que la monarquia acatava la voluntat popular i es mostrava disposada a col·laborar pel bé del país".