dijous, 22 de desembre del 2016

Un jutjat de Barcelona suspèn el protocol de pobresa energètica a petició d'Endesa



POBRESA ENERGÈTICA


 

La magistrada accepta la petició de l'elèctrica contra l'Agència Catalana de Consum al·legant que no es poden aplicar els articles suspesos pel Tribunal Constitucional

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ocupa la seu d'Endesa a Barcelona






| 22/12/2016 a les 17:03h
 
 
 
 
 
 
 
Membres de l'APE i la PAH al vestíbul de la seu d'Endesa a Barcelona Foto: Isaac Meler
 
 
 
 
 
 
 
El jutjat contenciós-administratiu 2 de Barcelona ha suspès cautelarment el protocol contra la pobresa energètica que sobre l'aplicació de la llei 24/2015, contra l'emergència habitacional i la pobresa energètica. La magistrada Elsa Puig ha adoptat aquest dijous la mesura cautelar a petició d'Endesa, que va reclamar la suspensió del protocol creat per l'Agència Catalana de Consum (ACC) i penjat al seu lloc web.




Els principals arguments de la companyia elèctrica, recollits en la interlocutòria dictada, són que el protocol no va ser aprovat per la Generalitat ni es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). A més a més, Endesa al·lega el protocol estableix l'obligació per a les empreses subministradores de mantenir el subministrament a famílies en risc d'exclusió residencial. Segons
l'elèctrica, aquesta obligació no està inclosa en la llei 24/2015 i assenyala que que el Tribunal Constitucional (TC) la va declarar inconstitucional quan va anular el Decreto Ley 6/2013.





Per contra, l'ACC es va oposar a la suspensió argumentant que l'article 6 de la llei 24/2015 no ha estat suspès pel TC i que no és el protocol, sinó precisament aquesta norma la que estableix la impossibilitat que les subministradores tallin la llum a famílies en situació de vulnerabilitat. Cal recordar que aquest precepte estableix en un dels seus apartats que "quan l'empresa subministradora hagi de fer un tall de subministrament ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals per a determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una de les situacions de risc d'exclusió residencial". L'Agència afegeix que el protocol només és una "guia" sobre l'aplicació de la normativa en matèria de pobresa energètica.




Malgrat tot, si bé la magistrada admet que l'article 6 de la llei 24/2015 no ha estat suspès pel TC, considera que "aquest precepte diu el que diu, i res més que el que diu, i la literalitat d'aquest precepte no permet sostenir que estableixi la prohibició per a les companyies de tallar el subministrament". Segons la magistrada, el protocol "aporta moltes més ombres que llums" i "suposa un trencament del principi constitucional de seguretat jurídica", perquè obliga les companyies més enllà del que estableix la pròpia llei. El jutge també recorda que el TC va anul·lar articles del Codi de Consum de Catalunya que també preveien, entre d'altres, impedir el tall de subministrament els mesos d'hivern.




Amb tot, la magistrada considera que el protocol s'ha de suspendre cautelarment mentre s'estudia el fons del recurs d'Endesa per no causar perjudicis a les empreses o als clients que sí que paguen, i per no provocar desigualtats en el tracte amb la resta d'espanyols. La interlocutòria es pot recórrer.


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/122219/jutjat/barcelona/suspen/protocol/pobresa/energetica/peticio/endesa