dijous, 12 de juny del 2014

La unitat d’Espanya arriba una hora i mitja tard

Dijous, 12 de juny de 2014 09:05 h

Mas sense pèls a la llengua deixa clar a la vicepresidenta espanyola que des de Catalunya el “junts anem millor”, l’interpretem en clau europea


Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, han coincidit a un sopar organitzat pel diari econòmic Expansión. Tot i que la seva trobada ha estat breu perquè Sáenz de Santamaría ha arribat a mig sopar, tots dos han aprofitat els discursos per dirigir-se missatges en públic. Mas ha recordat a la vicepresidenta i als que reclamen més estima entre Catalunya i l'Estat que "l'afecte es ressenteix quan es trenca la confiança després d'haver donat la mà durant molt de temps". La vicepresidenta, per la seva part, ha defensa que a l'Estat "la diversitat és sinònim de convivència i símptoma de progres" i que "la singularitat ens fa més plurals i millors".  





A Catalunya, a diferència de l’estat espanyol, els pactes es respecten

Artur Mas ha aprofitat que l'acte se celebrava a la Llotja de Mar, on es negocien els tractes dels cereals de viva veu, per fer un símil entre la confiança que es diposita en aquest tipus de negocis i "tot en general". Així, sense esmentar específicament la relació entre Catalunya i Espanya, el president ha volgut remarcar davant de Sáenz de Santamaría que les relacions i els tractes s'han de respectar. En aquest sentit, ha recordat a la vicepresidenta i a tots els que reclamen millor relació entre Catalunya i Espanya que "en la base de l'afecte està l'element fonamental de la confiança". "Quan la confiança es trenca perquè s'ha donat la mà durant molt de temps i no s'ha correspost, l'afecte queda ressentit", ha afegit el president, tot assegurant que "a Catalunya, en general, som gent confiada, que quan donem la mà sempre ens hem cregut que tindríem correspondència amb una base de confiança".

L’Estat deficitari



Mas també ha aprofitat la presència de Sáenz de Santamaría per comparar la reducció del dèficit que han fet els ajuntaments i les autonomies -el món municipal té superàvit i les comunitats han baixat un 50% en quatre anys- amb la que ha fet l'Estat, que no supera el 5%. "Es coneix poc aquesta dada i és bo que es vagi coneixent, perquè quan es posa a l'ull de l'huracà a determinada administració, s'ha de tenir en compte totes les dades", ha retret Mas.

Des de Catalunya el junts anem millor l’interpretem en clau europea

Per últim, el president ha replicat també als que reclamen que "junts anem millor", en referència a la unitat d'Espanya. "Des de Catalunya no ho hem negat mai. Però aquest 'junts¡ ara és més important interpretar-lo a nivell europeu", ha sentenciat, tot concloent que "el nostre gran paraigües ha de ser l'europeu" més que l'espanyol.

Munyir la colònia

En el seu discurs, Soraya Sáenz de Santamaría tampoc ha desaprofitat l'oportunitat per llençar el seu missatge polític, defensant unitat a l'Estat i lloant el caràcter divers que assegura que té i potencia Espanya. En aquest sentit, la vicepresidenta ha afirmat que els grans valors que té Catalunya "dins" d'Espanya "adquireixen major valor en el marc d'un Estat on la diversitat ha estat i ha de seguir estant sinònim de convivència i símptoma de progres". "La singularitat de cadascú ens fa més plurals a tots, i millors", ha afegit, tot recordant que "Catalunya sempre ha estat part d'un projecte compartit que ens ha permès fer front als problemes i aconseguir majors èxits". "Volem que Catalunya segueixi sent part d'aquest projecte", ha sentenciat. La vicepresidenta ha volgut cloure el seu missatge cridant a destacar "el que ens uneix" i "llimar el que ens separa" en "benefici de tothom" i en favor de la recuperació econòmica.

Una trobada freda i breu

El sopar on han coincidit Mas i Sáenz de Santamaría era per celebrar l'aniversari del diari econòmic Expansión. La vicepresidenta, però, ha tingut un problema amb l'avió que la portava de Madrid a Barcelona i ha arribat amb una hora i mitja de retard. Això ha obligat als organitzadors a variar l'ordre de l'acte, deixant els discursos per a després de sopar i arraconant als periodistes en una sala a part.

L'arribada tardana de la vicepresidenta, a més, ha fet que Mas i ella no hagin coincidit massa estona al sopar tot i seure cara a cara a la mateixa taula. Els organitzadors de l'acte, a més, no han permès a la majoria de periodistes presenciar el moment de la trobada, impedint així veure quina rebuda ha tingut i quin clima inicial hi ha hagut entre els dos governants.

Després de l'acte, però, s'ha vist a Mas i Sáenz de Santamaría amb una breu conversa formal sobre l'edifici de la Llotja de Mar mentre caminaven cap a la sortida. Però tan poc ha durat que ni tan sols ha ocupat el curt trajecte fins a la porta. El comiat de tots dos s'ha vist fred, amb una encaixada de mans i poques paraules.


http://www.directe.cat/noticia/353823/la-unitat-despanya-arriba-una-hora-i-mitja-tard