diumenge, 2 de març del 2014

Muriel Casals: “Si somiar fos perillós les dones no hauríem sortit de la cuina”

Diumenge, 2 de març de 2014 05:00 h

En aquesta entrevista la presidenta d'Òmnium mostra la fermesa de les seves conviccions i que tenen la facilitat de dir el que pensen


Meritxell Doncel (@m_doncel) / Periodista i Advocada.- És d’aquelles persones que tenen la facilitat de dir el que pensen sense despentinar-se gens. Després de provar-ho amb el ministre Margallo i obtenir una resposta inquietant, fa uns dies Muriel Casals interpel·lava la comissària de justícia europea, Viviane Reding, sobre el dret a celebrar la consulta. Des que presideix Òmnium Cultural, coincidint amb un dels períodes més intensos de l’entitat, a aquesta professora emèrita d’economia de la UAB se li ha girat més feina que mai. Si més no, això diu la seva atapeïda agenda.





 Quines conseqüències té la darrera sentència contra la immersió lingüística?
Tan sols és una demostració més que el que les institucions polítiques espanyoles no poden aconseguir mitjançant la llei intenten implantar-ho per la via judicial i estan fent un mal favor al sistema judicial, fent-li fer un paper que no toca. Un dels principis de la democràcia és la separació de poders. El poder judicial no pot estar a les ordres del poder executiu.

Com es lluita contra la politització de la justícia?
És molt complicat. Precisament, quan diem que volem un país normal també volem dir que volem fer una Catalunya que tingui un sistema judicial que no estigui polititzat.

És d’ara o ja ve de temps enrere?

Aquests últims anys s’ha accentuat però hi ha una desgraciada tradició espanyola de polititzar la justícia. Existeix una clara tendència en la seva tradició política a no respectar la separació de poders.

Creus possible que les instàncies europees es posin en contra d’un Estat membre en cas que s’hi recorri un cop esgotades les vies internes?
Sempre hi haurà dificultats a posar-se en contra del membre del club, cosa que és un argument més per voler un Estat propi, el poder fer-te escoltar. Però faltar al respecte a la democràcia i a la diversitat és una falta greu en una Europa que s’enorgulleix de ser molt diversa. El que fan les institucions espanyoles és matar la diversitat i en atacar l’ús del català a l’escola estan agredint el català com a llengua normal i plena.

Demanes als directors que apostin per la insubmissió. Com es du a terme això a la pràctica?
Complint la llei del Parlament de Catalunya perquè l’altra no la reconeixem els ciutadans de Catalunya ni el govern català. La insubmissió l’ha de fer, primerament, el nostre govern.

Diries que la consellera Rigau fins ara ha mantingut una actitud propera a la insubmissió?

La resta de l'entrevista en aquest enllaç



http://directe.cat/337013