divendres, 14 de febrer del 2014

Xavier Sala-i-Martín emplaça Josep Borrell a un cara a cara

14/02/2014

DÈFICIT FISCAL

L’economista reclama a l’exministre que "si vol debatre amb mi escrigui una carta al director de Tv3 demanant-li-ho, però que no utilitzi mentides i falses acusacions per aconseguir-ho"


Nerea Rodríguez



L'economista Xavier Sala-i-Martín
L’economista Xavier Sala-i-Martín demana un cara a cara amb l’exministre del PSOE i també expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, per tal de debatre les diferents xifres aportades per un i altre en relació al dèficit fiscal català i al càlcul de les balances fiscals. En un post al seu blog, Sala-i-Martín convida Borrell “a debatre quan vulgui tot el que faci referència al dèficit fiscal”.

Per aquest motiu, revela que dimecres va enviar una carta al



director de Tv3, Eugeni Sallent, demanant que accepti la demanda de Borrell de replicar a les paraules de l’economista, però explica Sala-i-Martín, “per no haver de respondre en un programa diferent, li demano al director de Tv3 que Borrell i jo fem una aparició conjunta i debatem el tema”. En aquest sentit, argumenta que “és molt bo que el públic de Catalunya pugui escoltar els arguments a favor i en contra de neutralitzar les balances, la bondat d'utilitzar un mètode o un altre a l'hora de calcular les balances fiscals d'un país o si la magnitud del dèficit és raonable o no”.

Borrell va publicar fa unes setmanes un article al diari ‘El País’ on preguntava “on són els 16.000 milions d’euros?” del dèficit fiscal, i demanava que algú li expliqués. Va ser en aquest context que Sala-i-Martín va redactar un article-resposta que va intentar publicar en el mateix diari, però que no va ser acceptat, motiu pel qual finalment el va acabar publicant a ‘l’Ara’. L’exministre socialista va elaborar també una resposta als arguments de l’economista, que sí que va ser publicat al diari ‘El País’. Finalment, Sala-i-Martín va respondre’l des del programa de Tv3 ‘Divendres’, resposta que va provocar que Borrell enviés una carta al director de Tv3 i al de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Brauli Duart, on es queixa de com el va tractar l’economista i exigeix dret a rèplica.

"Que no utilitzi mentides i falses acusacions"

Per tot això, Sala-i-Martín demana aquest cara a cara amb l’exministre socialista, però demana que “el debat amb Borrell ha de ser net, i sobretot, sense mentides. Ho dic perquè en la carta que ha enviat a Sallent i Duart, Borrell m'acusa d'haver ‘incorregut en greus desqualificacions personals. Concretament, va atribuir la meva ignorància en la matèria al fet que no sóc economista’”. I “repta” a Borrell a mirar el vídeo del programa “i ens digui exactament en quin minut dic jo que Borrell no és economista. Ja li avanço al senyor exministre que no ho trobarà. I no ho trobarà perquè jo mai he dit que Borrell no era economista i per tant, l'acusació d'haver ‘incorregut en greus desqualificacions personals’ és falsa”.

El que sí trobarà, explica Sala-i-Martín, és “quan parlo d'Ángel de la Fuente, la frase ‘aquest error el comet un ministre però no un bon economista’. Lògicament, la interpretació literal d'aquesta frase és que Ángel de la Fuente és un bon economista i que Josep Borrell és un (ex)ministre. Entenc que en dir ‘aquest error no el comet un bon economista”, Borrell pot interpretar que estic dient implícitament que ell no és bo, però mai que no és economista!

Per tot això, finalment conclou que “si el Sr Borrell vol debatre sobre les balances fiscals a Tv3, endavant. Que escrigui una carta al director de Tv3 demanant-li-ho però que no utilitzi mentides i falses acusacions per aconseguir-ho”. I sentencia: “Com jo no dubto de l'honestedat de Borrell, espero que una vegada repassat el vídeo i comprovat que jo mai he dit que ell no és economista, escrigui amb celeritat una nova carta a Tv3 explicant que la seva primera carta estava equivocada. I llavors debatrem, si ell ho desitja, tot el que vulgui sobre les balances fiscals”.