dissabte, 8 de febrer del 2014

Vicent Partal : Legitimitat

08.02.2014

La comparació entre el que li ha passat a Arkaitz Ballon i el que li ha passat al coronel Galindo deslegitima l'estat

 


No sóc un partidari del concepte de la neutralitat de l'estat, de la neutralitat respecte als seus ciutadans. Em sembla aquesta una tesi que pot arribar a ser paralitzant contra la democràcia, si evita el joc de majories i minories. Entenc als liberals que ho formulen i els seus motius, però en discrepe. No la discutisc només quan es tracta d'una garantia precisament a favor de les minories, per exemple quan es proclama en termes religiosos. Però en general la meua posició és que no crec que un estat haja de ser neutral. Crec en canvi que ha de ser respectuós i honrat i que ha d'aplicar la mateixa vara judicial a qualsevol dels seus ciutadans, sota la pena de perdre la seua legitimitat.

Això ve a tomb de la mort a la presó d'Arkaitz Bellón. Arkaitz va cremar un autobús en un episodi de kale borroka i per això va pagar tretze anys de presó, fins a la mort. Deixa'm Martxelo fer una comparació, però: mentrestant a Galindo el van condemnar a 75 anys de presó pels assassinats de Lasa i Zabala. Però la diferència és que quatre anys després Galindo ja era al carrer. I la pregunta és si algú pot entendre que un autobús cremat valga més de sis vegades una vida humana. No sembla un raonament molt lògic. Ni comprensible.

I no ho sembla perquè no ho és. No és de cap manera normal que un jove que participa de manera violenta en una manifestació pague sis vegades el preu que paga un presumpte servidor públic, d'alt rang, després de torturar i assassinar a sang freda. Però tu i jo i tants bascos i catalans entenem perfectament per què passa això i per quin motiu Galindo no paga el seu crim i Bellon en canvi paga massa, fins a la mort, per cremar un autobús: perquè l'estat és d'ells.

I com ho entenem això i ho patim sentim que l'actual estat espanyol no el podem acceptar de cap manera com el nostre marc legítim de convivència. És així d'elemental.