dilluns, 3 de febrer del 2014

Navarra viurà la seva primera consulta d'autodeterminació

03/02/2014

REFERENDUM BASC

El municipi Etxarri Aranatz s'emmiralla en Arenys de Munt, que ara fa quatre anys va impulsar l'onada de referèndums independentistes a Catalunya


Lluís Goñalons



La presidenta i el director de Udalbiltza, Mertxe Aizpurua i Xanti Kiroga amb Anna Arqué, Josep Manel Ximenis i Manu Gómez



El pròxim 13 d'abril Navarra viurà la primera consulta d'autodeterminació. En concret, al municipi Etxarri Aranatz. A través d'un referèndum la localitat preguntarà als seus ciutadans si volen ser d’una Euskal Herria lliure. És un cas anàleg al que va protagonitzar Arenys de Munt a Catalunya ara fa quatre anys. "El municipi del Maresme va engegar la cadena de consultes a escala municipal, fet que va significar un punt d'inflexió" al procés, ha reconegut la coordinadora nacional Anna Arqué en un acte ofert a la mateixa localitat navarresa.

Arqué ha explicat a la casa de cultura d'Etxarri Aranatz que el cas d'Arenys de Munt va representar l'inici d’un procés determinant per "revertir les enquestes i les majories verbalitzades en el nostre país". En el seu torn de paraula ha fet èmfasi sobre la importància del dret d'autotederminació. Ha resaltat també la importància de tots els pobles de significar-se com a nació, en al·lusió al poble català i basc.

L'exbatlle d'Arenys de Munt i impulsor de l'onada de consultes, Josep Manel Ximenis, ha volgut esdevenir un precedent clar per al poble basc. En aquest sentit, ha advertit dels esculls de celebrar la primera consulta a Catalunya. Però sobretot, de l’èxit que la seva celebració va suposar en l'àmbit de "consciència de país". A més, Arqué, Ximenis i el portaveu del 13A, Manu Gómez, es van reunir amb la presidenta i el director de Udalbiltza, Mertxe Aizpurua i Xanti Kiroga.