dijous, 9 de gener del 2014

'No deixar votar sí que és altament perillós', respon Homs a Margallo

Dijous  09.01.2014  10:06

Autor/s: ACN

Creu que el govern espanyol està decebut amb la resposta de Barroso perquè esperava un no a la consulta


El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha replicat les paraules del ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, que ahir va avisar que era 'altament perillós' de demanar 'el que és impossible'. Homs hi ha coincidit, però ha capgirat la frase per assegurar que no deixar votar sí que era altament perillós. 'Si una cosa no es pot demanar en un sistema democràtic és que no es voti, i és especialment greu que ens diguin que votar divideix', ha dit Homs en una entrevista a TV3.

Homs troba que les paraules de Margallo són 'un error d'apreciació' i lamenta que hagi anat enrere, perquè fa un any parlava d'un gran pacte amb Catalunya i ara, ha dit, ni tan sols hi ha diàleg sobre la consulta.

El portaveu del govern ha augurat que la consulta podria votar-se al congrés el trimestre vinent, i ha insistit que esperava un canvi de posició de l'executiu espanyol perquè impedir la consulta no era pas 'sostenible en el temps'. I ha afegit: 'Els qui s'inquieten per la democràcia no són demòcrates.'

Homs també ha parlat de la resposta de Barroso a la carta d'Artur Mas demanant suport a Brussel·les en el procés de la consulta. El president de la Comissió Europea digué que era un afer intern espanyol i que l'executiu comunitari no tenia pas competència en aquest afer. Homs troba que la rapidesa en la resposta de Barroso també demostra que la qüestió catalana és en l'agenda internacional: 'Fa quatre dies el president de la Generalitat no escrivia als governs del món, no hi havia aquesta interacció, i no érem a la premsa internacional de manera contínua.'

Per Homs, aquesta resposta ha estat una galleda d'aigua freda per al govern espanyol, perquè Barroso 'es renta les mans' En canvi, ha afegit, la Generalitat no n'està pas decebuda perquè és la que esperaven. De fet, ha apuntat que el propòsit de les cartes que va enviar el president Mas era informar.

La solució dependrà d'un procés polític


Així mateix, ha recordat que l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa remarcava ahir que ell mateix havia rebut pel cap baix tres respostes diferents de la CE, cosa que demostra que la posició final 'dependrà d'un procés polític'. Ara Catalunya --ha recordat-- lluita per poder votar i s'entendria perfectament que el govern espanyol fes campanya pel no, com ja fa, però no que no permeti la consulta.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4166016/20140109/allo-altament-perillos-deixar-votar-respon-homs-margallo.html