divendres, 31 de gener del 2014

Cop a la immersió escolar en català

31/01/2014

El TSJC fixa l'ús de l'espanyol com a llengua vehicular dels centres en un 25%


Lluís Bou


El model escolar de Catalunya, fonamentat en la immersió en llengua catalana, ha rebut avui un cop frontal. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) ha resolt avui fixar un percentatge mínim de l'ús de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles de Catalunya sobre la base de la doctrina del Tribunal Suprem sobre el "dret dels alumnes a l'ús del castellà en l'ensenyament dels que així ho han reclamat".

El TSJC ha fixat el percentatge en un 25% de l'horari lectiu i afegeix que s'haurà d'incloure almenys una assignatura de caràcter troncal, a més de la llengua i literatura castellana en aquest percentatge. Serà en els casos on algun alumne ho demani.
La sala del contenciós administratiu considera a través de cinc resolucions que fan referència concreta al cas de cinc centres escolars, que cal garantir que el català sigui el "centre de gravetat" del sistema educatiu a Catalunya perquè així ho determina l'actual legislació catalana, començant per l'Estatut. No obstant això, considera que l'ús de l'espanyol també com a llengua vehicular no s'ha de veure reduït a un "ús merament simbòlic".
El Tribunal s'ha basat en l'experiència de diferents casos en que l'escola ja utilitzava l'espanyol de forma suficient per fixar el percentatge de mínims.