dijous, 12 de desembre del 2013

Les primeres reaccions espanyoles: "Ho impedirem"

12/12/2013

CONSULTA

Gallardón i Alonso: "No hi haurà consulta". Posada: "La Constitució no ho permet". Rubalcaba: "Mas porta Catalunya a un carreró sense sortida".


Nerea Rodríguez

El ministre de Justícia espanyol, el popular Alberto Ruiz-Gallardón
Les primeres reaccions espanyoles a l'anunci de la data i la pregunta de la consulta sobre el futur de Catalunya no s’han fet esperar. Un dels primers a pronunciar-se ha estat el ministre de Justícia espanyol, el popular Alberto Ruiz-Gallardón, qui ha garantit que "no hi haurà consulta a Catalunya".

El ministre espanyol ha argumentat que “la consulta no es farà perquè la Constitució no ho permet, i aquesta disposició correspon a tots els espanyols”, i ha afegit que aquest “és un intent de violentar la Constitució, en contra dels drets fonamentals dels espanyols”.

Alonso: "No es produirà cap consulta"

En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, qui ha advertit que "no es produirà cap consulta" sobiranista a Catalunya "perquè aquesta consulta no té espai a la llei". Alonso ha reaccionat així, en declaracions als periodistes al Congrés.

El portaveu del PP ha considerat "absolutament irresponsable" aquest acord, i ha recordat a Artur Mas que és el "representant de l'Estat a Catalunya" i per tant la seva funció és complir les lleis i fer que es compleixin, i amb el que s'ha decidit avui el president de la Generalitat "s'allunya d'aquesta funció d'una manera perillosa".

Posada: "La Constitució no ho permet"


Per la seva banda, el president del Congrés, Jesús Posada, ha subratllat que els articles 1 i 2 de la Constitució "no permeten" sotmetre a consulta entre els catalans les dues preguntes pactades per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

En declaracions als passadissos de la Cambra Baixa, Posada ha assenyalat que aquests dos articles, que consagren la unitat d'Espanya i que la sobirania nacional és de tots els espanyols, des del seu punt de vista, no es poden modificar: "I, segons la meva opinió, no permeten fer aquesta pregunta", ha sentenciat. Així, ha deixat clar que no està "d'acord" amb el contingut de les qüestions pactades.

Rubalcaba: "Mas porta Catalunya a un carreró sense sortida"

També ha parlat sobre l’anunci de data i pregunta de la consulta, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba qui ha criticat que Mas “ha plantejat un referèndum d’autodeterminació” i ha advertit que “el president català està portant Catalunya a un carreró sense sortida”.

Rubalcaba no ha volgut pronunciar-se però sobre quines actuacions ha de fer el Govern espanyol si vol evitar aquesta consulta i ha dit que correspon a l'Executiu fixar els seus passos. Ara bé, ha assegurat que sobre aquest tema el president del Govern, Mariano Rajoy, i ell ho tenen "tot parlat" i que comparteixen posició en contra de la consulta.  


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/les_primeres_reaccions_espanyoles_ho_impedirem_97579.php