dimarts, 3 de desembre del 2013

El govern denuncia una "brutal reforma encoberta de la Constitució" contra Catalunya

03/12/2013

Homs fa públic el document de l’executiu estatal que pretén "una recentralització de gran abast", amb l’eliminació de diversos organismes de la Generalitat


Pep Lloveras



Artur Mas abans d'entrar a la reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat




El portaveu del Govern, Francesc Homs
El xoc de trens ja és una evidència. El govern ha denunciat aquest migdia que l’executiu estatal vol dur a terme una “brutal reforma encoberta de la Constitució” per minar l’autogovern de Catalunya. És un document de més de 700 pàgines que ha rebut la vicepresidenta Joana Ortega en què la Moncloa convida a eliminar diverses institucions de la Generalitat, començant pel Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes o el Tribunal de la Competència, entre moltes d’altres, sota el pretext d’evitar “duplicitats” i d’una “major eficiència i estalvi”. “No és honest ni transparent. És una operació de recentralització d’un abast extraordinari. És un atac a l’autogovern en tota regla i ho combatrem políticament i jurídicament fins a les últimes conseqüències”, ha indicat el conseller i portaveu Francesc Homs.

En roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs ha precisat que Ortega convocarà la setmana que ve a tots els partits del Parlament per informar-los del document i per prendre decisions, que segurament passaran pels tribunals si el govern espanyol no fa marxa enrere. “És un informe fet amb nocturnitat, a veure si colava, però no cola. Ens hi trobaran al davant”, ha explicitat la mà dreta d’Artur Mas. Homs ha afegit que si es duguessin a terme els canvis que vol l’executiu de Rajoy “l’Estatut també s’hauria de reformar” degut a la greu invasió competencial. “Quines intencions persegueixen?”, s’ha preguntat el portaveu. “És curiós que s’estarien saltant la Constitució que tant diuen defensar. I és igualment curiós que les suposades duplicitats les resolen eliminant organismes que depèn de la Generalitat i no al revés”, ha rematat.

Algunes altres de les supressions que proposa Madrid, són el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), les oficines comercials a l’estranger, i organismes sectorials com l’Institut Cartogràfic o el MeteoCat, o la gestió de les beques. “Tot hauria de passar per l’Estat. Seria una mena de contractació única”, ha lamentat Homs. El document també ha estat tramès a totes les comunitats autònomes, però en la majoria dels casos aquestes tenen un govern autonòmic sense el desenvolupament del de Catalunya.

Pronostica acord ‘in-extremis’ per la consulta

D’altra banda, Homs ha pronosticat que l’acord per la data i la pregunta de la consulta no es produirà fins a finals d’aquest mes de desembre, “entre el 27 i el 31”, últim dia previst. Així, ha desmentit la informació del diari 'La Razón' que assegurava que Mas faria públic el pacte el 16 de desembre en una entrevista en 'prime time' per TV3.

Igualment, Homs també ha negat “categòricament” que alguns Mossos estiguessin demanant l’ingrés a la Policia Nacional pel procés sobiranista, com assegurava 'El Mundo'. “El mateix ministre de l’Interior ha parlat amb el nostre conseller per desmentir-ho”, ha incidit. I, per últim, en nom del govern, ha condemnat l’atac que va patir una seu de Ciutadans. “Hi ha pocs actes vandàlics, però s’han de reprovar i denunciar públicament”, ha dit.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/el_govern_denuncia_una_brutal_reforma_encoberta_de_la_constitucio_contra_catalunya_97404.php