dimarts, 26 de novembre del 2013

Primera frenada al procés a Catalunya, mentre Escòcia avança

26/11/2013

DRET A DECIDIR

Els partits catalans no es posen d'acord per demanar el dia 4 la consulta a les Corts, mentre Salmond ja presenta el llibre blanc de la independènca escocesa


Lluís Bou



Oriol Junqueras i Joan Herrera, els dos dirigents ara més allunyats


Joan Herrera (ICV), Artur Mas (CiU) i Oriol Junqueras (ERC)
Catalunya ha viscut aquest matí la primera frenada al procés sobiranista, mentre Escòcia al mateix moment feia un nou pas endavant presentant el seu model d'Estat amb un denominat llibre blanc.

La votació per demanar la consulta a les Corts no serà finalment el 4 de desembre, tal com estava previst, si s'ha ajornat a l'espera de consensuar la data i la pregunta. ERC ha plantejat aquest matí l'endarreriment i CiU s'hi ha avingut, davant l'evidència que no hi havia acord sobre com vehicular al Congrés la petició d'acollir-se a l'article 150.2 de la Constitució per poder celebrar el referèndum.

ICV defensava que fos el Parlament qui tramités la petició davant el Congrés, cosa que comporta una tramitació lenta que no acceptaven els altres partits partidaris de la consulta, especialment ERC. Aquests defensaven una tramitació lleugera a través dels grups parlamentaris, com a proposició no de llei.

Aquestes diferències, amb ICV i ERC enfrontades, ha provocat que no fos possible la votació
del dia 4. CiU ha suggerit un acord que inclogués les diverses possibilitats de tramitació, però els republicans no l'han acceptat i no volen renunciar a la proposició no de llei. El fets han passat mentre el president de la Generalitat, Artur Mas, està de viatge oficial a l'Índia.



El ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond


Tot això ha succeit mentre el primer ministre escocès, Alex Salmond, presentava avui a Glasgow el llibre blanc de la independència escocesa, seguint un model polític més clar del procés, tot i que amb menys suport social que a Catalunya. Un Escòcia independent mantindria la lliura britànica com a moneda, la reina i seguiria sent membre de la Unió Europea però tindria les seves pròpies forces de defensa i recaptaria els seus propis impostos, ha explicat Salmond.
En el document, de 670 pàgines i que busca convèncer els escocesos que votin a favor de la independència en el referèndum del 18 de setembre del pròxim any, Salmond assegura que no caldrà apujar els impostos si Escòcia trenca la seva unió amb Anglaterra de 306 anys. "Sabem que tenim les persones, les capacitats i els recursos per fer d'Escòcia un país de més èxit", ha defensat el líder de l'SNP.
El ministre principal ha deixat clar que els impostos escocesos no es gastaran en programes nuclears i que els míssils nuclears del Regne Unit seran retirats d'Escòcia. "La independència posarà els ciutadans d'Escòcia a càrrec del nostre propi destí", ha assegurat.