dimecres, 13 de novembre del 2013

Junqueras amenaça amb paralitzar l'economia per pressionar Espanya

13/11/2013

DRET A DECIDIR

"Algú creu que no som capaços d'aturar l'economia catalana una setmana perquè impactés en el PIB espanyol?", diu a Brussel·les

 

Nerea Rodríguez
Oriol Junqueras a Brussel·les
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha amenaçat avui des de Brussel·les amb paralitzar durant una setmana l'economia per pressionar Espanya, amb una vaga general, si aquesta no accepta que el catalans puguin votar en un referèndum sobre la independència. "Si hem tret dos milions de persones al carrer, algú creu que no som capaços d'aturar l'economia catalana una setmana perquè impactés en el PIB espanyol?", s'ha preguntat.

"Nosaltres també tenim els nostres instruments. Quin impacte tindria a la prima de risc espanyola? Quina opinió se'n farien els creditors del deute espanyol?", ha afegit. El dirigent republicà ha demanat que la UE que avali la consulta d'autodeterminació que es reivindica des de Catalunya: "Els catalans són ciutadans de la UE i la UE ha de vetllar pel respecte als drets democràtics dels seus ciutadans".

Ho ha dit en un debat al Parlament Europeu organitzat per Aliança Lliure Europea, on ha destacat que el dret d'autodeterminació ha estat al segle XX un "dret normal i habitual", exercit, entre d'altres, per democràcies occidentals com Noruega, Irlanda i Islàndia. El líder republicà ha defensat que és legítim que els catalans es pronunciïn en referèndum al marge del que digui la Constitució, ja que "cap marc legal pot coaccionar la democràcia".

Alhora ha advertit que l'Estat "no pot prohibir indefinidament" que els catalans es pronunciïn, per la qual cosa tard o d'hora Catalunya votarà, en un referèndum primer i unes eleccions parlamentàries després o viceversa. També ha insistit que una Catalunya independent seguiria formant part de la UE, i ha assegurat que "no hi ha tractat ni directiva europea que prevegi l'exclusió d'una societat per exercir un dret democràtic".

Segons ell, "ningú a Europa planteja que una Escòcia o una Flandes independents quedarien fora de la UE", un plantejament que sí s'exposa des del Govern espanyol quan aborda el procés sobiranista. Ha negat que l'Estat espanyol tingui un "suposat dret de veto" que Catalunya formi part de les institucions europees, i ha destacat que la resta de governs europeus són els principals interessats que no hi hagi vetos, ja que hi ha moltes multinacionals treballant a Catalunya.

També ha reclamat el suport de la UE al procés perquè "la societat catalana és profundament europeista" i no ha donat fins ara cap símptoma de donar suport a partits amb un discurs euroescèptic.