dilluns, 11 de novembre del 2013

Barcelona exporta a l'Estat la fiscalia de delictes d'odi

La fiscalia general de l'Estat espanyol nomena 50 fiscals per denunciar actituds discriminatòries arreu, seguint el model creat a Catalunya el 2009

Pugen la islamofòbia i les denúncies d'independentistes


Implantació

11/11/13 02:00 - barcelona -

Membres de l'extrema dreta, en la celebració del 12 d'octubre passat, a Barcelona. La fiscalia investiga si s'hi va cometre algun delicte Foto: ALBERT SALAMÉ.
“No hem d'estar preocupats, però sí ocupats”, afirma Miguel Ángel Aguilar, fiscal coordinador del servei de delictes d'odi i discriminació a Barcelona, amb relació a les guspires de violència que es registren a Europa. Després de quatre anys de posar els fonaments en aquesta especialització, fins ara única a l'Estat espanyol, Aguilar veu el suport dels superiors a la seva feina ben feta, ja reconeguda per organitzacions internacionals.

La fiscalia general de l'Estat ha nomenat uns cinquanta fiscals coordinadors provincials de tutela penal de la igualtat i contra la discriminació, que seguiran les bases de l'especialització, creada el 2009 a Catalunya. La llavors fiscal superior, Teresa Compte, recorda que després que entitats gais, lesbianes i transsexuals li expliquessin “l'assetjament a què altres grups els sotmetien o algun tracte incorrecte de funcionaris” van veure la necessitat de crear l'especialització i es van donar unes directrius a tots els fiscals de Catalunya. L'any 2010 es va ampliar als delictes comesos per la voluntat de discriminar persones per raó de raça, ètnia, religió o discapacitat.

La fiscalia de delictes d'odi respon a la terminologia internacional, però per ara a Espanya s'anomenarà com la figura que es recollia en el fallit avantprojecte de llei integral per a la igualtat de tracte. “Volem identificar l'agreujant de xenofòbia en delictes genèrics com ara les lesions, unificar criteris i tenir-ne una informació real”, declara Elvira Tejada, fiscal de sala de criminalitat informàtica de l'Audiencia Nacional i coordinadora dels fiscals.

Miguel Ángel Aguilar recorda aquells inicis de zero, a voltes sol i amb pocs jutges valents. “Sense xifres d'aquest patiment, es tendeix a minimitzar-lo, com va passar amb la violència domèstica. Les estadístiques sobre incidents racistes ens les reclamen institucions internacionals com l'Agència de Drets Fonamentals de la UE”, diu Aguilar.

Per això, la fiscalia de Catalunya va acordar amb la direcció dels Mossos d'Esquadra un protocol per incorporar, en el seu sistema informàtic de denúncies, la pestanya per classificar els delictes i faltes amb mòbil discriminatori des del 2010. Ara ho adoptaran la Guàrdia Civil i la Policía Nacional.

La “xifra submergida”, però, es manté, atesa la por de les víctimes de denunciar, perquè solen ser persones vulnerables i que no coneixen els seus drets. Per combatre-ho, Aguilar assegura que és fonamental el contacte amb les entitats que treballen amb aquestes persones. “Són el termòmetre i les antenes del carrer”, diu, i per això dedica dues tardes a la setmana a reunir-se amb col·lectius com ara SOS Racisme i el Front d'Alliberament Gai de Catalunya.

Actualment, Aguilar aprecia un canvi de les víctimes. Es manté la discriminació a jueus i gais, però últimament la diana s'ha enfocat cap als musulmans. “Amb un aparent discurs progressista, que els musulmans discriminen dones i homosexuals, es disfressa la islamofòbia”, assegura. Una altra novetat que treu el nas és el rebuig a independentistes. L'any passat el fiscal d'odi va denunciar en un jutjat de Barcelona un cas per amenaces a col·lectius independentistes, pendent de judici. No tot és delicte. Cal un líder polític o social visible, i que els seus missatges incitin a la violència, manifesta Aguilar.

Els delictes xenòfobs difosos a través dels sistemes informàtics són el gran desafiament. “Hi ha una intersecció entre la criminalitat informàtica i els delictes d'odi. Però són dues àrees que van a més i en les quals falta normativa”, alerta Tejada.

En aquest sentit, Aguilar confessa que se sent “orgullós que ja no se celebrin concerts neonazis, de música RAC, de manera impune a Catalunya”. Va fixar un protocol d'actuació policial perquè s'enregistressin tots els concerts, que se solen convocar a través de la xarxa, a més d'identificar el personal. Ara aquests grups ho tenen més difícil per captar adeptes per agredir persones després de l'eufòria d'unes lletres plenes d'odi. Toquen en locals tancats, on també es pot entrar amb ordre judicial.


LES FRASES


Queda feina, però estic orgullós que a Catalunya ja no es facin concerts neonazis de manera impune
Miguel Ángel Aguilar
fiscal del servei de delictes d'odi i discriminació de barcelona


Volem traslladar les bones pràctiques de Barcelona a la resta de fiscalies provincials



de l'Estat espanyol
Elvira Tejada
fiscal de sala de criminalitat informàtica (audiencia nacional)

Darrera actualització ( Dilluns, 11 de novembre del 2013 02:00 )