dimecres, 13 de novembre del 2013

Absolts tots els acusats per la tragèdia del Prestige

Dimecres  13.11.2013  12:06

LA ESPANYA CORRUPTA

Avui fa exactament onze anys de la pitjor catàstrofe ecològica de la història de Galícia





L'Audiència de La Corunya ha absolt tot els acusats pel cas Prestige: el capità del petroler, el cap de màquines, i José Luis López-Sors, ex-director general de la marina mercant, únic càrrec oficial encausat per la tragèdia. Hi ha un quart encausat, el primer oficial Irineo Maloto, però no se sap on és i ha estat declarat en rebel·lia. La fiscalia demanava penes de presó d'entre quatre anys i dotze. Tan sols el capità, el grec Apostolos Mangoura, ha estat condemnat a nou mesos de presó (que no haurà de complir) per desobediència.

La sentència conclou que no es pot saber la causa de l'enfonsament del vaixell, i que no hi pot haver cap responsabilitat penal, ni per als oficials que hi havia al càrrec ni per al govern espanyol. De fet, el jutge avala la decisió de l'executiu d'allunyar el vaixell de la costa.

Ha estat un macrojudici, amb 2.128 parts personades, 133 testimonis, 98 pèrits, 58 advocats i 21 procuradors. Per això l'Audiència Provincial de la Corunya ha habilitat el recinte d'Expocoruña per fer-hi la vista oral.

Una catàstrofe ecològica

El Prestige anava carregat amb 77.000 tones de fuel i va afectar la zona entre el nord de Portugal i les Landes de França, amb especial importància a la costa gallega. El 13 de novembre de 2002 va explotar un dels tancs i es van vessar 63.000 tones de fuel. Sis dies després, el vaixell es partia en dos, quan es trobava a 250 km del litoral gallec. El govern espanyol havia ordenat que s'allunyés perquè s'enfonsés en alta mar, però el fuel va arribar a la costa. El dia 19 apareixien les primeres taques negres.

Tant el govern gallec com l'espanyol, en aquell moment governats tots dos pel PP, van minimitzar en tot moment l'afectació del vessament, que va afectar greument el medi i també la indústria pesquera gallega. Encara hom recorda l'expressió de l'actual president espanyol Mariano Rajoy, aleshores vice-president del govern d'Aznar, que va referir-se al vessament com a 'filets de plastilina'.





La plataforma Nunca Máis va organitzar manifestacions per tot l’estat espanyol i milers de voluntaris es van mobilitzar per netejar la costa gallega. Una 'marea blanca' de solidaritat que va impressionar tothom.







http://www.vilaweb.cat/noticia/4155749/20131113/absolts-acusats-tragedia-prestige.html