dijous, 31 d’octubre del 2013

Xantatge de Montoro al Govern de la Generalitat

Dijous, 31 d'octubre de 2013 16:15 h

Roda de premsa d’urgència del conseller Mas-Colell exigint que el Govern Espanyol pagui amb puntualitat i no amenaci. El Govern del PP vol espantar funcionaris i proveïdors amb la clau de la caixa


El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en roda de premsa d’urgència s’ha volgut mostrat aquest dijous "optimista" amb el cobrament de tots els recursos que el govern espanyol tenia compromesos amb la Generalitat, independentment de si es relaciona el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i el Pla de Proveïdors. Segons el conseller, encara hi ha marge i el Govern "confia" que arribaran tots els diners "d'immediat". De fet, Mas-Colell assegura que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, li va dir dimecres que tot havia estat "un malentès" un malentès més semblant a un xantatge, una advertència i avis a funcionaris, entitats socials i proveïdors que la clau de la caixa la té el mateix que “roba a Catalunya”. 
Mas-Colell roda de premsa d'urgència davant el xantatge d'Espanya
© @acn
Mas-Colell, tot educació i amb bones paraules ha intentat posar tranquil·litat

"Confio que aquests recursos es rebin d'immediat i manifesto el desig de que realment es tracti tot d'un malentès". Així ha volgut reaccionar el conseller d'Economia i Hisenda després que el ministre del ram reiterés dimecres al Congrés la seva intenció de detraure parcialment els fons de proveïdors dels recursos corrents provinents del FLA. En aquest sentit, Mas-Colell ha explicat -a través de la lectura d'una declaració a la premsa i sense preguntes davant els micròfons- que Montoro va telefonar-lo després d'intervenir al Congrés. En un clara actitud de xantatge i amenaces al Govern de la Generalitat, si insistiu en el desafiament us ho podem fer passar molt pitjor, això si per Montoro tot ha estat una confusió.

El Govern Espanyol vol crispar Catalunya, i pagar tant sols un dia tard les nomines als milers de funcionaris és un proper objectiu

D'aquesta manera, el conseller manté "l'esperança" que tant els recursos previstos al FLA com els que estaven compromesos per als proveïdors arribin a cobrar-se d'una o altra manera. "Els temes de liquiditat són complexos i els malentesos poden passar", ha dit, tot refermant que "quan es disposi d'aquesta liquiditat, la Generalitat procedirà al pagament de proveïdors d'acord amb els terminis de la llei de morositat".

Caldria que el Govern de la Generalitat tingués una alternativa al xantatge del govern espanyol

Davant aquesta situació, Mas-Colell ha afirmat que la Generalitat no pot més que restar "a l'espera que, d'acord amb l'expressat pel ministre d'Hisenda, es transfereixin els recursos previstos pel FLA, que com estava previst han d'incloure l'ampliació de l'objectiu de dèficit, que suposa 1.700 milions". Però conseller Mas-Colell, caldrà buscar alternatives, si realment anem cap a l’estat propi.

Mas-Colell confirma que això és un xantatge polític

D'aquestes xifres, el conseller explica que "s'havien de començar a rebre diners al setembre", però recorda que estant a finals d'octubre "significa que hauríem de rebre uns 1.400 milions d'aquests 1.700, és a dir deu dotzenes parts". "Com que octubre no s'ha acabat, encara són les 2 de la tarda, no puc dir que no es rebran; estem a l'espera", ha conclòs.

Tranquil·litzar als proveïdors

Per últim, Mas-Colell ha volgut parlar concretament del Pla de Proveïdors previst pel govern espanyol del que depenen, entre altres, molts deutes a farmàcies. "Nosaltres no dubtem, ni hem dubtat mai, que el ministeri farà els pagaments compromesos en el mecanisme per proveïdors, que inclouen moltes factures anteriors al maig de 2013; tot està en tràmit i acordat", ha remarcat. Tot i això, ha matisat que al Govern "sí que ens preocupen els retards, ja que ja havia d'haver-se pagat al setembre". "Instem, doncs, al ministeri a concretar la data i a fer efectius els pagaments amb urgència", ha sentenciat el conseller.