dimecres, 30 d’octubre del 2013

Sala-i-Martín dilueix l'optimisme de Montoro

30/10/2013

Crisi

Creu que els dubtes sobre la pertinença de l'Estat espanyol a l'Euro s'han esbandit, però encara no ha sortit del forat


Lluís Goñalons

L'economista Xavier Sala-i-Martín
L'economista Xavier Sala-i-Martín ha vessat una dosi de realitat sobre els arguments optimistes del ministre Cristóbal Montoro. Els darrers dies, el titular d'Hisenda s'ha ventat de la bona salut financera de l'Estat espanyol escudant-se sobretot en les darreres dades del Banc d'Espanya que situen l'Estat espanyol fora de la recessió.

Tot i que els temors d'una sortida de l'euro han foragitat i que les caigudes de les principals dades macroeconòmiques han frenat, Sala-i-Martin posa en tela de judici un possible rebot de l'economia espanyola. L'expert, a l'espai quinzenal que li cedeix 'Catalunya Ràdio', creu que Espanya pateix el que en argot tècnic es coneix com estat de 'L' sostinguda. És a dir, l'economia emula la tipografia de la lletra 'L': abandona la davallada, però alhora no es detecten símptomes de creixement.

Exportar importa

L'alè d'esperança espanyol són les exportacions. Però es comencen a trobar amb problemes. "Vendre fora d'Europa és difícil. L'euro està caríssim i això fa menys competitiu el continent", explica. Alhora, l'Estat espanyol exporta sobretot a països emergents. "Doncs bé, aquests pateixen una aturada del 'boom' i per tant, ja no compren tant", diu.

El diagnòstic de l'economista situa l'Estat espanyol al congost pel que fa al dèficit. "Mentrestant, el dèficit segueix creixent i la factura d'interessos que paga Espanya pel deute cada vegada és mes elevada", descriu i afegeix: "Amb l'agreujant que ara als EUA estan parlant d'apujar els tipus d'interès pel deute". "Els dubtes sobre la pertinença de l'Estat espanyol a l'Euro s'han esbandit, però encara no ha sortit del forat", ha sentenciat.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/sala-i-martin_dilueix_l_optimisme_de_montoro_96756.php