dilluns, 7 d’octubre del 2013

France Culture' analitza la "Catalunya dissident" contra l'Estat espanyol

07/10/2013

dret a decidir

L'emissora defineix les relacions catalano-espanyoles com una repetida "història de 'desencuentros'"


Lluís Bou


El programa de 'France Culture' dedicat a Catalunya
L'emissora 'France Culture', la ràdio cultural francesa, ha dedicat un programa d'una hora de durada a analitzar la "Catalunya dissident", que demana autogovernar-se davant l'"Espanya castellana". "L’ambició de Catalunya per reforçar l'autonomia davant l’Espanya castellana, i per un bon nombre dels seus habitants, d’anar fins a la independència, s’ha afirmat de manera espectacular", reconeix l'emissora.

Els programa fa un repàs històric de les relacions entre Catalunya i Espanya, i les defineix com una "història de 'desencuentros'". "Així va ser el 1640, el 1714, el 1936 i potser el 2014", apunta, si Catalunya fa una consulta sobre la independència i Espanya opta per aïllar-la. Segons 'France Culture', la gran Via Catalana de l'11 de Setembre passat no ha estat analitzada per la premsa francesa amb "tota l'atenció que mereix", i per això fan el programa. 

L'emissió s'inicia amb la reproducció de les paraules del president Francesc Macià proclamant la República catalana l'any 1931. Després entrevista Benoît Pellistrandi, exdirector dels estudis de la Casa de Velázquez, la gran escola francesa de Madrid.

Pellistrandi recorda que el català apareix cap al segle X, i que cap al segle XIII el comte de Barcelona té titol reial i es consoliden llavors les institucions catalanes. Citen també l'historiador Pierre Vilar, amb un enregistrament on aquest detalla l'origen de la paraula 'Catalunya', així com la famosa frase de Voltaire en el sentit que el món no pot passar sense Catalunya. "El 1714 és la data de creació de la consciència nacional catalana ferida", precisa Pellistrandi, mentre el presentador recorda com a dada que la Via Catalana es va celebrar a les 17:14 hores.

El programa recorda després que el 2010 el Tribunal Constitucional va tombar l'Estatut, i que allà comencen les grans manifestacions sobiranistes.




http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/_france_culture_analitza_la_catalunya_dissident_contra_l_estat_espanyol_96358.php