dimarts, 1 d’octubre del 2013

El nou director del Cercle Català de Negocis desmunta el discurs de la por

01/10/2013

DRET A DECIDIR

Un cara a cara entre Albert Pont i l’economista Francesc Granell aporta arguments sòlids sobre la viabilitat econòmica de l'Estat Català


Mar Sabé


Albert Pont i Francesc Granell
Avui la tertúlia de Rac1 ha viscut un cara a cara entre dos economistes, el professor Francesc Granell i el recent arribat al càrrec de director del Cercle Català de Negocis, Albert Pont. Pont ha desmuntat amb arguments i dades el discurs de la por que des de fa dies promou Granell.

Els dos economistes han estat d’acord en dues premisses: la primera, que una Catalunya independent seria "absolutament viable a llarg termini"; i la segona, que si l’Estat espanyol potenciés el diàleg i "el bon rotllo" tot seria més senzill. Amb el que discrepen és què passarà en aquest termini que va des de la suposada independència fins la seva viabilitat econòmica.

En un debat amb arguments i sense grans exaltacions, cadascú ha aportat les seves opinions i han sigut retractades pel contrari. Granell ha assegurat que els costos de la transició nacional serien "molt importants", i que podrien arribar a suposar una davallada del 30 % del PIB, comparant-ho amb el que va passar amb les economies dels nous països quan l’antiga URSS va separar-se. Però Pont li ha recordat que no es poden comparar aquests dos casos perquè el mercat de Catalunya "no és simplement Espanya, és el món", i que el que cal és començar a canviar la mentalitat d’aquells que creuen que, sense Espanya, Catalunya no se’n sortiria.

Granell també ha afirmat, seguint el denominat discurs de la por, que "si no hi ha bon rotllo és millor quedar-nos", fet que ha molestat el tertulià Jordi Graupera, que també era present al debat. Les seves opinions per anar en contra de la secessió és que els organismes internacionals no recolzarien una Catalunya independent. "Sempre és més còmode estar sota el paraigua d’una economia que és la sisena aportadora de les Nacions Unides", ha defensat Granell. "Som un 1 per mil de la població mundial: No suscitarem cap mena d’interès perquè ens acullin la ONU, al Banc Central Europeu, al Banc Monetari Internacional... No podem confiar amb aliances internacionals perquè tenen molts més interessos amb Espanya que amb Catalunya”, ha defensat.

Pont l’ha replicat enèrgicament afirmant que "estem al segle XXI i no es pot tenir la concepció de l’Estat propi del segle XIX". "Avui en dia el concepte de fronteres ha desaparegut completament”, ha defensat, i "Espanya té credibilitat nul·la per vetar l’adhesió de Catalunya a tots els mecanismes internacionals". "Ja veurem si ho aconsegueixen", ha sentenciat.

Granell, que havia sonat com a possible delegat de la Generalitat a Brussel·les però l'opció va ser desestimada, l’ha replicat: "El fet de no ser membre del Consell de Seguretat de la ONU no vol dir que Espanya tingui una influència nul·la!". "Ni tan sols tenim grans multinacionals, només Avertis", ha sentenciat.

Pont l’ha contestat subratllant que "Catalunya ha destacat sempre per ser un territori amb una economia extremadament oberta per inversions estrangeres: Hi ha 800 multinacionals establertes aquí". El directiu del CCN ha afirmat que aquestes empreses representen un "lobby de pressió brutal per neutralitzar els possibles problemes que hi pugui haver en el procés de transició". “Ja estem en aquest procés des de les eleccions de l’any passat, i, que ha passat? Des de llavors només han continuat augmentant les importacions, les exportacions i el turisme!”, ha sentenciat. I tot això, “sabent que Catalunya ha entrat a un procés de secessió amb l’Estat espanyol!”, ha argumentat, trencant així amb el discurs de la por.

Pont també ha defensat que "els riscos de quedar-se dins d'Espanya són molt més elevats que els que puguin suscitar d'un procés d'independència", ja que "les bases d'Estat català no han de suposar un sobre cost pels catalans.





http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/el_nou_director_del_centre_catala_de_negocis_desmunta_amb_arguments_el_discurs_de_la_por_96251.php