dilluns, 28 d’octubre del 2013

Ana Stanic, experta en Dret Internacional: Els catalans sou ciutadans de ple dret de la UE, i no en poden quedar fora

En una entrevista al digital basc Naiz, afirma no entendre en que es basen les declaracions de Madrid o de Durao Barroso, dient que els catalans i bascos quedarien fora de la UE, però recorda que el Dret Europeu no té lleis al respecte de la separació d’un estat, i que en realitat, no hi ha un mètode que ens permeti saber què passaria exactament, i que són unes regles que la Unió Europea haurà de crear.

Parlant de l’euro es remet al cas de Montenegro i Kosovo, que quan van accedir a la independència van decidir de manera unilateral proclamar l’ euro com a moneda, i la Unió Europea no va poder fer-hi res, diu que en això Escòcia té un problema seriós, perquè encara que formen part de la UE, Regne Unit no va voler entrar a la zona euro. No és el cas català o basc.

Stanic diu que malgrat que el primer que vol dividir-se en un procés independentista són les deutes, l’advocada eslovena recorda que un tema clau és lligar bé com es dividiran els béns econòmics, perquè encara que estiguin fora del territori de Catalunya o Euskal Herria, són seus en bona part, i que l’FMI ​​va tenir un paper molt actiu en la independència del seu país, perquè els bancs preferien que el deute el paguéssim els eslovens i no Sèrbia, i que va caldre barallar-s’hi.

En el cas eslovè Sèrbia va congelar aquests béns i al cap de deu anys quan arribar a un acord molts d’aquests béns havien desaparegut, diu que ens sorprendria conèixer la quantitat de béns que té l’Exèrcit, en el seu cas eren 60.000 milions de dòlar, i que són béns de molt diferent tipus. També diu que Eslovènia es van beneficiar de ser una República Federal, i per això ja disposaven d’ institucions bàsiques d’un estat, com un Banc Central, que diu és una peça clau per a la independència d’un país.


http://araomai.cat/ana-stanic-experta-en-dret-internacional-els-catalans-sou-ciutadans-de-ple-dret-de-la-ue-i-no-en-poden-quedar-fora/