dijous, 26 de setembre del 2013

Llansana: "Cap estat europeu té interès que Catalunya quedi fora de la UE. Ni tan sols Espanya"

Dijous, 26 de setembre del 2013 | 18:24

"L'aparell de l'Estat s'haurà d'empescar una nova campanya pel no que sigui més difícil de desmuntar, perquè aquesta [quedar fora de la UE] ja ha fet aigües abans de començar".



La filòloga i periodista Marina Llansana ha indicat que la campanya pel no de l'Estat espanyol, amb l'argument que Catalunya quedaria fora de la UE en independitzar-se, "a priori pot semblar que l'estratègia no és del tot dolenta" ja que el govern espanyol "sap que el catalanisme ha estat sempre europeista i que, segons les enquestes, la xifra dels qui votarien sí al referèndum és més alta si es garanteix la continuïtat de Catalunya a la Unió Europea".

Amb tot, l'autora de l'article Desmuntant la campanya del no ha dit que l'argumentari de l'Estat "té una falla estrepitosa: el rigor jurídic". "En cap tractat no es diu --ha continuat-- absolutament res sobre els efectes de la independència d'un territori que ja forma part de la UE pel que fa a la seva continuïtat a la UE. Les interpretacions de la Comissió Europea, doncs, no són jurídiques, sinó polítiques".

Llansana ha reblat que el "sentit comú diu que, com a ciutadans europeus, els catalans som subjectes dels drets i llibertats adquirits" a través de la ciutadania europea i que per tant la UE "no ens pot penalitzar per exercir el principi bàsic de la democràcia: el dret a decidir". "Encara que el prestigi de la Unió hagi caigut en picat [...] tothom té clar que a Catalunya li convé seguir dins d'Europa. Però encara és més clar que a Europa també li convé que Catalunya en formi part" ha continuat explicant.

Llansana ha sentenciat que una Catalunya independent és "un contribuent net a les arques de la UE" i un país "amb un gran potencial econòmic i comercial, i amb una situació geogràfica estratègica", per la qual cosa l'autora de l'article ha conclòs que "cap estat europeu té interès que Catalunya quedi fora de la UE": "Ni tan sols Espanya: des d'una lògica econòmica, als seus exportadors els podria ser molt perjudicial que es forcés la creació d'una frontera amb Catalunya".


http://www.tribuna.cat/cronica/politica-catalana/llansana-cap-estat-europeu-te-interes-que-catalunya-quedi-fora-de-la-ue-ni-tan-sols-espanya-26-09-2013.html