dimarts, 17 de setembre del 2013

Junqueras assegura que no hi ha cap directiva europea que exclogui Catalunya si s'independitza

Dimarts, 17 de setembre de 2013 12:30 h

Oriol Junqueras, president d'ERC, afirma que cap directiva europea preveu l'exclusió d'un territori pel fet d'exercir els seus drets democràtics.


El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest matí en una entrevista a Catalunya ràdio que no hi ha cap directiva europea que prevegi l'exclusió d'un territori pel fet d'exercir els seus drets democràtics, com el de votar sobre el seu futur en una consulta i aconseguir la independència. Així doncs, el president d'ERC ha refutat les declaracions del president de la Comissió Europea respecte l'exclusió de Catalunya de la UE si aquesta esdevingués un estat independent. Junqueras ha assegurat que “ la Unió Europea és un club d'estats demòcrates, per tant, és inimaginable que facin fora algú d'un lloc per fer servir les regles que aquell lloc està obligat a complir. Així doncs, com que no hi ha ni cap directiva, ni cap article, ni cap llei que prevegi l'exclusió d'un territori pel fet d'exercir un dret democràtic, doncs nosaltres estem convençuts que això no passarà."



Junqueras assegura que segons els tractats no es pot expulsar Catalunya de la UE

Oriol Junqueras a Catalunya Ràdio
© catradio.cat
Segons el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, si s'analitzen els tractats, s'observa que no es pot fer fora un territori de la Unió Europea que s'hagi separat per vies democràtiques, com seria el cas d'Alemanya. Junqueras ha explicat ha Catalunya ràdio que “quan Alemanya es va unificar, era evident que hi havia una part del territori, l'antiga República Democràtica d'Alemanya, que no formava part de la Unió Europea, però al exercir un dret democràtic, el seu vot d'integració amb un territori que sí que n'era membre, la que era la República Democràtica d'Alemanya es va convertir automàticament en membre de la Unió Europea. I, per tant, aquest mateix criteri s'ha d'aplicar a la resta."
#VolemVotar
Junqueras ha assegurat que la ciutadania catalana vol votar, i per això cal que fem tots els intents per poder exercir el nostre vot. Així doncs, segons el líder d'ERC, “si algú ens impedeix o intenta impedir-nos aquest exercici, ell mateix es posa en evidència davant dels ulls dels nostres conciutadans i de la comunitat internacional.” En aquesta línia doncs, Junqueras aposta per buscar fórmules per evidenciar a l'exterior que és el govern espanyol qui nega el dret democràtic de Catalunya a fer una consulta sobre el seu futur.
Portar la consulta al Congrés
Per altra banda, Junqueras ha assegurat que aquesta evidència trencaria el joc del govern espanyol, que intenta no donar “nos” explícits a la consulta per evitar el suport internacional a favor del dret a decidir a Catalunya. Segons Junqueras, una manera d'aconseguir aquesta evidència podria ser portar la consulta al Congrés dels Diputats.