diumenge, 15 de setembre del 2013

Confirmat, no calia obrir la carta de Rajoy

Dissabte, 14 de setembre de 2013 18:40 h

La resposta del president espanyol és un no a la democràcia i un insult als catalans que han expressat la seva voluntat de decidir


El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet arribar aquest dissabte a la tarda al president de la Generalitat, Artur Mas, la carta que respon a la que prèviament aquest li va enviar sol·licitant-li permís per fer una consulta sobre el futur de Catalunya. A la missiva Rajoy ofereix a Mas "diàleg sense data de caducitat" però li exigeix "lleialtat institucional" i respecte pel "marc jurídic" que "a tots ens protegeix i a tots ens vincula", en especial "als que exercim responsabilitats de govern". En resum una resposta de no acceptació de la democràcia, un no a tot, excepte a negociar un model de finançament d’estil cafè per a tots. 


Els presidents català i espanyol, en una imatge d'arxiu.
© @acn
Rajoy com era d’esperar nega la democràcia i diu no al dret a decidir

Podeu llegir a continuació la carta i sense cap mena de dubte és un no a tots aquells que tenien l’esperança en una tercera via, és realment un veritable bufetada als lobbys de poder, tertulians i polítics que fins ahir demanaven diàleg. Rajoy ho ha deixat molt clar, no, no i no a tot.

La carta que no calia obrir

En resposta a la seva carta en la qual em planteja la necessitat d'abordar un procés de negociació per a la celebració d'una consulta a Catalunya, i sense perjudici de l'exhaustiu anàlisi que exigeix l'informe jurídic i polític que m'ha enviat amb posterioritat, passo a manifestar-li el meu criteri respecte a les qüestions que planteja.

Sempre he estat -i crec haver-ho demostrat- una persona compromesa plenament amb el diàleg com a forma de resoldre les diferències polítiques o de qualsevol altra índole.

Aquest compromís amb el diàleg adquireix el seu veritable sentit des de l'exigible lleialtat institucional i des del respecte al marc jurídic que a tots ens protegeix i que a tots ens vincula, en especial als que exercim responsabilitats de govern. Per la meva part, el diàleg no té data de caducitat quan es tracta d'atendre a l'interès general dels espanyols i, per això, de tots els catalans.

En aquest sentit, considero que el millor servei a la legitimitat democràtica que vostè invoca és precisament respectar aquest marc jurídic en el qual els governs troben el seu fonament i legitimitat i els ciutadans troben la garantia per a la convivència i la concòrdia.

Estic convençut de l'extraordinària rellevància que Catalunya té per al conjunt d'Espanya i de la riquesa, pluralitat i singularitat de la societat catalana. Penso també que els vincles que ens mantenen units no poden deslligar-se sense enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials. I per descomptat, vull també transmetre-li la ferma convicció del meu Govern del fet que hem de treballar en l'enfortiment d'aquests llaços i fugir dels enfrontaments. Hem de fer-ho des de la lleialtat recíproca i el foment de la corresponsabilitat en les dues direccions.

Estic convençut que junts guanyem tots i separats tots perdem, l'invito a que exercim responsablement la nostra funció com a governants democràtics amb lleialtat cap als ciutadans i les institucions que representem en aquests moments de dificultat econòmica i social que pateix la nostra societat.

Des del profund afecte que sento per la societat catalana en el seu conjunt i el respecte institucional a la Generalitat de Catalunya que vostè representa avui, quedo a la seva disposició per treballar conjuntament i oferir així la millor resposta a les necessitats reals de tots els ciutadans.

Cordialment,
Mariano Rajoy Brey