divendres, 20 de setembre del 2013

Brussel·les recorda que hi ha països que no són de la UE però tenen l'euro

Divendres  20.09.2013  12:58

Autor/s: ACN

 Cita els casos d'Andorra, Mònaco, el Vaticà, San Marino, Kossove i Montenegro 



El portaveu d'Afers Econòmics de la CE, Simon O'Connor.
La Comissió Europea ha recordat avui que és possible d'utilitzar l'euro, la moneda única europea, per més que no es formi part de la Unió Europea. Després que el president Artur Mas defensés ahir que 'Catalunya en qualsevol cas estarà dins de l'euro', els portaveus comunitaris han explicat els escenaris que permeten a un estat utilitzar l'euro. 'L'accés a l'eurozona és possible per a estats membres que respecten els criteris marcats pels tractats, i hi ha dos grups de territoris que no són estats membres però que utilitzen l'euro', ha dit el portaveu de l'eurocomissari Olli Rehn, Simon O'Connor.

Explica que Mònaco, el Vaticà, San Marino i Andorra tenen acords bilaterals amb l'eurozona i que Kossove i Montenegro van adoptar la moneda unilateralment.

Mas va remarcar que no hi ha cap perill de perdre la moneda única a Catalunya si s'assoleix la independència i que als inversors ¡els és igual si Catalunya és un estat o on, si forma part d'Espanya o no' i que quan parlen de que cal seguir a Europa 'en el fons el que volen dir és l'euro perquè el que no volen és que Catalunya no tingui l'euro'.

Aquest divendres, la Comissió Europea ha confirmat que és així, i tot i que la portaveu Pia Ahrenkilde ha reiterat que no és el rol de Brussel·les comentar 'l'organització interna dels estats membres' ni especular sobre els possibles escenaris a Catalunya, ella mateixa ha demanat al portaveu econòmic, Simon O'Connor, que expliqués als periodistes els exemples d'estats de fora de la UE que fan servir l'euro.

'Hi ha dos grups de territoris que no són estats membres de la UE però utilitzen l'euro', ha dit O'Connor. 'Primer hi ha Mònaco, el Vaticà, San Marino i Andorra. Aquests territoris tenen un acord monetari amb la UE, no són part de l'Eurozona però tenen el dret d'adoptar l'euro com a moneda oficial, emetre euros, monedes que són legals a l'Eurozona amb l'obligació d'adoptar la legislació monetària i financera de la UE', ha explicat el portaveu d'Olli Rehn. Segons ha afirmat, aquests estats no participen en cap decisió a l'Eurogrup 'ni tan sols com a observadors'.

El segon grup d'estats que fan servir l'euro, ha explicat O'Connor, són Kossove i Montenegro, que van adoptar la moneda única 'de forma unilateral'. 'De facto utilitzen l'euro, però no són part de l'eurozona, i per tant han de comprar els bitllets i les monedes als bancs comercials'. A diferència d'Andorra, doncs, no poden emetre les seves pròpies monedes, però sí utilitzar l'euro.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4145038/20130920/brusselles-recorda-paisos-ue-tenen-leuro.html