dijous, 29 d’agost del 2013

Vint anys reivindicant la jota catalana

El grup ebrenc Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries inclou nous temes i reedicions dels èxits de sempre al seu nou disc, '20 anys'

 

| Actualitzat el 29/08/2013 a les 16:39h



Els components del grup ebrenc Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries amb el seu nou disc, '20 anys', en la presentació d'aquest dijous a Tortosa Foto: ACN

Quico el Cèlio, el Noi, i el Mut de Ferreries segueixen celebrant dues dècades sobre els escenaris. Aquest dijous han presentat al bar La Finestra de Tortosa, on van fer la seva primera actuació l'any 1992, el seu nou disc, '20 anys'. L'àlbum compta amb 13 temes, cançons totalment noves i reversions dels temes més populars. La reivindicació de la identitat ebrenca que han portat arreu torna a ser protagonista en el primer single, 'Sóc d'allà baix'. Amb 'La jota viatgera', els Quicos també insisteixen en reclamar "la mediterraneïtat i catalanitat" d'aquest cant i ball propi de la cruïlla dels Països Catalans. El disc surt a la venda el 2 de setembre amb un regal molt especial per al seu fidel públic. "És un disc molt lliure i a la vegada molt intimista que combina el to de reivindicació i de compromís amb el territori amb un agraïment molt sincer a la gent que ens ha recolzat aquests 20 anys". Així ha resumit Artur Gaya, veu de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, el nou treball del grup ebrenc.

El primer single 'Sóc d'allà baix', és un nou cant a l'esperit del grup en reivindicar la identitat ebrenca. "Volem reflectir, amb ràbia però sobretot amb alegria, el fet de viure aquí (a les Terres de l'Ebre)", ha apuntat Gaya. Com ha recordat el vocalista dels Quicos, "allà baix" és com es solen referir al territori ebrenc a la resta de Catalunya. "Simpàtica i carinyosament, quan vas arreu del país et diuen, 'I ara us en torneu allà baix?", ha recordat Gaya. El nou tema de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries destaca "la satisfacció" de ser i de viure a l'Ebre i el tarannà de la seva gent, però no s'oblida dels greuges i mancances que el territori segueix patint.

Viatjant amb la jota pels Països Catalans


Donar a conèixer la jota catalana i, especialment, que aquesta tingui un reconeixement popular i oficial, ha estat una de les grans batalles que han lliurat els Quicos en aquests vint anys de trajectòria musical. "Durant aquests anys, una de les coses que més ens ha costat ha estat donar a conèixer al país que la jota és mediterrània i catalana, encara que la cantem i la ballem menys gent", ha recordat Gaya.

Tot i que la jota va ser reconeguda com a dansa d'interès nacional i element patrimonial festiu de Catalunya l'any 2010, els grup ebrenc l'ha volgut fer "viatjar" arreu dels Països Catalans per insistir en què "és tant catalana com la sardana i el porró". 'La jota viatgera' fa un repàs a la jota "espaïda" de les Terres de l'Ebre, la jota marinera de Mallorca, la jota valenciana i la que es canta al Baix Aragó -"en lapao tot i que s'entén igualment", ha ironitzat Gaya-. Totes elles cosines germanes, cadascuna amb la seva particularitat.

Un regal al públic fidel

Un altre dels nous temes, 'Cançó d'Amor de Multitud', vol ser "l'agraïment sincer" del grup al suport incansable del públic. De tu a tu, els Quicos miren de donar les gràcies, gairebé un per un, a totes les persones que els han "ajudat a fer camí", convençuts que ells només han fet cançó d'allò que la gent de l'Ebre volia dir. "Repassem tot el que hem vingut dient aquests vint anys i la complicitat amb la gent, cantar a una vida senzilla, cridar 'lo riu és vida', o caminar i emprendre'ns la vida sense pressa però sense pausa com 'Lo Carrilet de la Cava'", ha apuntat Gaya.

Concert i disc el 2 de setembre

El dics surt a la venda el 2 de setembre coincidint amb el concert que Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries faran al Parc Teodor Gonzàlez de Tortosa, dins dels actes de la festa major de la capital del Baix Ebre. L'àlbum incorporarà un segon CD amb 17 dels temes més destacats de la banda que han estat remasteritzats, un altre "obsequi d'agraïment" als seus seguidors.

Fer balanç de dues dècades no ha estat fàcil, com tampoc escollir aquestes 17 cançons després de 12 discos a les esquenes. "Ha estat un caminar molt tranquil. Mai ens hem plantejat on arribaríem. No hem estat un producte de moda ni mai hem estat a dalt de tot", ha dit Gaya. El premi, ha afegit, és "haver arribat junts després de vint anys amb la il·lusió de celebrar-ho i de seguir caminant amb aquest ritme".