dijous, 1 d’agost del 2013

Rajoy: 'No penso dimitir'

Dijous  01.08.2013  12:57

El president espanyol diu que no ha encobert un suposat culpable


'Em vaig equivocar confiant en una persona inadequada, vaig cometre l'error de creure un fals innocent, però no he comès el delicte d'encobrir un suposat culpable.' el president espanyol, Mariano Rajoy, ha abordat d'aquesta manera en seu parlamentària el cas Bárcenas en una compareixença que, segons que ha dit, té per objectiu 'desmentir les mentides, manipulacions i insinuacions malicioses' d'alguns dirigents polítics i 'frenar l'erosió a la imatge d'Espanya que alguns cultiven'. 'Em vaig equivocar confiant en Bárcenas, em va enganyar' ha reconegut Rajoy però ha assegurat que no pensa pas dimitir ni tampoc convocar eleccions avançades. 'No em penso declarar culpable perquè no ho sóc. No tinc constància que el meu partit s'hagi finançat il·legalment.' ha assegurat durant la seva darrera intervenció. 

'Fi de la citació'

Durant la compareixença, el president espanyol Mariano Rajoy ha emprat l'expressió 'fi de la citació' constantment. Tant, que la frase #findelacita s'ha convertit en etiqueta i gran tema de conversa a Twitter i a la cambra on compareix. S'ha convertit fins i tot en trending topic mundial, amb molts usuaris fent mofa i criticant Rajoy amb aquesta etiqueta.

Rajoy, que ha citat per primera vegada Bárcenas al congrés, ha admès finalment que 'es va equivocar'. Ha dit que lamenta' perquè va 'mantenir la confiança en algú que ara sabem que no la mereixia'. 'Vaig donar crèdit i em vaig refiar de Bárcenas', ha afirmat, i 'li vaig donar suport perquè vaig creure en la seva innocència fins al moment en què -després de quatre anys d'investigacions- van arribar informacions de comptes no declarats a Suïssa, fet que suposa una deslleialtat cap al partit i constitueix un fet il·legal que no admetia dubtes'.

Rajoy ha afirmat que no se sent 'amenaçat ni xantatjat per res'. Segons que ha afirmat, no compareix perquè l'inquieti la moció de censura 'irreflexiva, irrellevant i pueril' que el PSOE va anunciar.

El president espanyol, que al començament s'ha limitat a llegir el seu discurs, ha rebutjat els apriorismes i ha lamentat que els socialistes espanyols considerin que saben ja la veritat sobre aquest cas i defensin només una veritat 'que han fabricat'. El que reclamen, ha dit, és una ratificació de les seves idees: 'Digui què digui avui aquí reclamaran la meva dimissió.'

En aquest marc ha justificat l'escepticisme anterior sobre la seva compareixença perquè portar al congrés 'debats estèrils' no ajuda la cambra ni la imatge exterior. En tot cas, ha admès que a aquestes alçades els danys a la imatge d'Espanya i a la confiança dels ciutadans 'comencen a ser petits al costat del mal que es podria fer si no se sortís al pas i es donés una resposta completa què passa'.

No se sent 'amenaçat ni xantatjat per res'
Rajoy ha volgut deixar clar que no compareix al congrés per la pressió que li hagi pogut fer el PSOE amb l'anunci de moció de censura en el cas que no donés explicacions. 'Als que presumeixen d'haver-me portat aquí, els diré que presumeixen gratuïtament perquè per mi una moció de censura mai no serà una amenaça, i no em sento amenaçat ni xantatgejat per a res que estigui contemplat a la Constitució'.

'Vaig donar crèdit a Bárcenas i em va enganyar'
En la part més substancial i esperada del seu discurs, Rajoy ha admès finalment que es va equivocar i va mantenir la confiança en algú que ara sabem que no la mereixia: 'Vaig donar crèdit i em vaig refiar de Bárcenas i li vaig donar suport.' Va creure en la seva innocència fins el moment en què, després de quatre anys d'investigacions, van arribar informacions de comptes no declarats a Suïssa, fet que implicava una 'deslleialtat' al partit i constituïa 'un fet il·legal que no admetia dubtes'.

'Em vaig equivocar confiant en la persona equivocada, vaig cometre l'error de creure en un fals innocent, però no vaig cometre el delicte d'encobrir un suposat culpable. Em va enganyar', ha sentenciat Rajoy, que ha apuntat que Bárcenas ho tenia fàcil perquè ell 'no condemna ningú de manera preventiva'.

Els papers de Bárcenas són una 'col·lecció de falsedats'
Rajoy ha volgut restar crèdit a les actuacions del seu ex-tresorer i ha apuntat que els seus papers són 'una imaginativa col·lecció de falsedats' que la justícia posarà de manifest. Tot el que diu Bárcenas, ha afirmat, és fals i de moment l'únic que s'ha provat és l'existència dels comptes que Bárcenas tenia a Suïssa.
En tot cas, ha enquadrat les afirmacions de Bárcenas en la seva estratègia de defensa, i ha recordat que l'ex-tresorer del PP té 'dret de mentir, amagar la veritat, negar els fets i transferir la seva culpa a uns altres', a més 'd'envoltar-se de circumloquis, inventar excuses, pretextos i justificacions', i 'canviar de versió tantes vegades com vulgui'.

Admet sobresous 'com a tot arreu', però diu que els va declarar
En aquest marc, Rajoy ha assegurat que totes les acusacions de Bárcenas són falses, però ha admès per primera vegada que al seu partit es van pagar sobresous i remuneracions complementàries per raó de càrrec, a més d'avançaments per despeses inherents al càrrec.
S'ha fet, segons Rajoy, 'com a tot arreu', però sempre en blanc i inclosos a la comptabilitat. 'Declarar els ingressos privats a Hisenda ja és una responsabilitat individual, i d'això ni el senyor Bárcenas ni ningú que no sigui Hisenda, no en sap res.'

Quant a la seva persona, ha volgut deixar clar que sempre ha declarat 'tots els seus ingressos': 'Les meves declaracions de renda i de patrimoni dels últims deu anys estan a la vista de tothom i em sembla que tenen bastant més valor que una línia escrita al vol d'un paper arrugat.'

Nega finançament irregular del PP
Respecte al suposat finançament irregular del PP, Rajoy ha recordat que no li correspon a ell, sinó als jutges, establir la veritat, però 'els jutges a Espanya són els que decideixen si les imputacions són veraces o no' i per tant 'esperarà que la justícia acabi la seva feina'. En aquest marc, s'ha mostrat plenament confiat que la justícia demostrarà que no hi ha hagut cap conducta il·lícita al seu partit.

'No m'amenaci, senyor Rubalcaba'
Rajoy també ha llançat durs retrets al PSOE, a qui ha acusat de voler aprofitar la situació per desgastar el govern. 'Em refereixo als que aplaudeixen les magarrufa de papers i de fotocòpies, els que transformen cada insinuació en acusacions, donen per bo, segur i provat tot el que es publica i veuen delictes amb la mateixa facilitaat amb què abans veien brots verds.'

En aquest marc, ha recomanat a Rubalcaba que 'no l'amenaci amb una moció de censura' perquè 'no s'amenaça amb els instruments de la constitució' i, a més, "'no convé' ni a l'estat ni a la seva imatge exterior en un moment en què cal finançament i s'estan fent 'sacrificis i reformes'. 'Hi ha molt d'esforç i molt de patiment en joc.'

'L'estat de dret no admet xantatges'
Al tram final del seu discurs, Rajoy ha tornat a deixar clar que malgrat la petició de dimissió del PSOE no té cap intenció de 'modificar el seu rumb' --ni molt menys d'abandonar la presidència-- fruit de les declaracions d'una persona imputada. 'L'Estat de dret no admet xantatges', ha afirmat, i 'no permetré que l'agenda d'un país que té reformes en marxa la condicioni un imputat.

'No temo les declaracions de ningú'
Per aquest motiu ha advertit que digui el que digui Bárcenas no frenarà la seva acció de govern. 'No temo les declaracions de ningú ni visc pendent d'elles', ha dit, 'i no hem interromput una sola tasca de govern i res ens ha distret.'

Pla de regeneració democràtica
Rajoy ha recordat el paquet de mesures que ja va anunciar al debat de política general i que formen 'un autèntic pla nacional de regeneració democràtica' que suposarà una llei orgànica de control de l'activitat econòmica dels partits, una reforma de la llei orgànica del tribunal de comptes, una reforma de la llei de contractes del sector públic, una Llei reguladora de les funcions públiques, una reforma del Codi Penal i una de la Llei d'Enjudiciament criminal.
Llarg periple cap a la compareixença
'L'estat de dret no se sotmet a xantatge.' Van ser les primeres paraules del president espanyol, després de la publicació dels anomenats papers de Bárcenas a la premsa. Rajoy va defugir tota mena d'explicacions sobre el contingut dels missatges i sobre la informació de la comptabilitat oculta del PP. La primera pregunta de la compareixença la va formular un periodista de l'ABC --mitjà que, enmig d'aquest escàndol, defensa Rajoy--, que va parlar del cas com si fos un xantatge al president espanyol. 

Segons que consta a l'escrit registrat pel secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, Rajoy compareix per 'informar sobre la situació econòmica i política a Espanya'. Serà un debat sense votacions ni propostes de resolució en què Rajoy disposarà de temps il·limitat i l'oposició tindrà dos torns de rèplica. 

Posada va escollir la data d'avui aplicant el reglament del congrés, que li atribueix la potestat d'adiar la compareixença del president espanyol quan aquest fa la sol·licitud en període extraordinari. 
El govern espanyol va fer la petició apel·lant a l'article 203 del reglament del congrés, que fixa el format del debat. Per tant, serà similar a les compareixences posteriors als consells europeus, és a dir, sense votació i amb temps il·limitat per al president.

Alfred Bosch demana als catalans què volen que demani a Rajoy
Amb l'etiqueta #preguntaRajoy es poden llegir les preguntes que desenes de catalans han fet arribar a Alfred Bosch perquè les formuli a Rajoy aquest matí. El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va prometre que escolliria les més interessants. 

"@AlfredBosch #preguntaRajoy. La gestoria ja li ha tornat la declaració d'hisenda per ensenyar-nos la?
— ilergeta (@ilergeta_rosell) July 31, 2013
#preguntarajoy si s'ha destinat a Catalunya el 55% dels policies graduats aquest any, es perque no en quedi per investigar el cas Barcenas?
— Lo Moscardot (@lo_moscardot) July 30, 2013
Compareixença al senat

Malgrat que la compareixença és davant el ple del congrés, es fa a l'hemicicle del senat, a causa de les obres de rehabilitació a l'edifici històric de la cambra baixa, que encara s'allargaran uns quants mesos i que ja van obligar a fer l'últim ple al senat.



http://www.vilaweb.cat/noticia/4137074/20130801/rajoy-penso-dimitir.html