diumenge, 18 d’agost del 2013

Merkel insta a rebutjar l'apologia d'ultradreta vista a Espanya

17/08/2013
Ultradreta
La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel

La cancellera no contempla la "cabuda" d'aquests sentiments radicals en una Europa democràtica


Lluís Goñalons
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha denunciat en un missatge als seus compatriotes aquest cap de setmana que la ultradreta "no pot tenir cabuda en una Europa democràtica", incluent, per extensió, Espanya i Catalunya. L'anunci arriba quatre dies abans que la cancellera visiti l'antic camp de concentració de Dachau, Baviera, i jornades després que s'hagin pogut veure a la península missatges en favor d'aquestes expressions radicals.

Amb el discurs, Merkel ha volgut reforçar el tàcit cordó sanitari existent sobre aquest afer a Alemanya i l'ha volgut fer extensiu a tota Europa. Tant a Espanya com a Catalunya, s'han fet servir darrerament símbols i missatges a favor del nazisme i la ultradreta amb intencions i objectius diferents. Però sempre amb una lleugeresa gairebé inconscient. I sovint, per combatre el procés sobiranista que viu Catalunya acusant els seus defensors i partidaris de "nazis". Algunes mostres d'aquest ús que ha instat a rebutjar la cancellera alemanya són:

La més recent, s'ha pogut veure a l'Estat espanyol en forma de pintada.“Adolf Hitler tenia raó”, aquesta és la frase de grans dimensions que es podia veure fa pocs dies en una plaça de toros de Madrid, a Pinto.

Una altra forma de radicalisme ultra la va viure fa poques setmanes el diari 'El Punt Avui' a la seva pròpia seu en forma de pintades, després que el rotatiu català publiqués una vinyeta irònica sobre la seguretat de la xarxa viària espanyola.

Atribucions, a la lleugera

Sovint s'ha titllat a la lleugera de 'nazis' a governs, entitats o polítiques que disten molt de la veritable definició, fet que la cancellera també critica. Per exemple, a principis de juliol, el Partit Popular d’Altafulla, a través del seu compte de Facebook, va comparar l’Assemblea Nacional Catalana, l'organitzadora de la Via Catalana cap a la Independència, amb el parlament de l’Alemanya nazi, el Reichstag.

L'episodi més recordat va ser protagonitzat el maig per Temadrid. Fa 3 mesos, el canal de televisió va comparar les dictadures d’Adolf Hitler i Iosif Stalin amb el catalanisme de forma impune. Concretament, el vídeo assegurava que tots tres “perverteixen” el llenguatge amb la voluntat d’imposar les seves ideologies totalitàries.

Angela Merkel ha instat en el seu discurs retòric als governs europeus a "no brindar cap oportunitat a que aquest tipus d'ideologies es difonguin".