diumenge, 4 d’agost del 2013

El repte de Terribas

02/08/2013 16:20

Fuentes va deixar el llistó alt i va mantenir la pluralitat a Catalunya Ràdio

F.R.
El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha perdut una batalla. En el seu moment va maldar per aconseguir que Mónica Terribas deixés la direcció de TV3. Era poc susceptible a ser controlada. Homs ho va aconseguir amb la inestimable ajuda del seu gran aliat, el grup Godó. El major grup de comunicació català vivia en aquests dies la seva nit de noces amb l'executiu i volia cobrar-se el seu desmesurat recolzament a la campanya electoral -també en la precampanya i abans si m'apuren- per fer lloc en la graella televisiva a costa de TV3 -“la teva”- a 8TV -“la seva”-.

Amb molts esforços, Homs va aconseguir doblegar voluntats i portar a Eugeni Sallent, un home del grup Godó, a la direcció de TV3. Mónica Terribas va iniciar la seva pròpia travessa del desert. Amb prou feines un any i tres mesos després, Terribas ha tornat per cobrir la “espantà” de Manel Fuentes al capdavant de 'El Matí de Catalunya Ràdio'. El "trágala" de Francesc Homs s'ha consumat.

Convergència tenia dubtes sobre Terribas. Molts dubtes més tenia Unió. Tot semblava indicar que l'ex directora de TV3 seguiria en el grup Ara, on va recalar una vegada expulsada de Tv3. No obstant això, les resistències del govern han estat superades. D'una banda, perquè Catalunya Ràdio no podia posar al capdavant del seu programa principal a un desconegut. Si amb Manel Fuentes s'havia perdut el lideratge davant RAC1 no semblava el moment d'experiments. En segon lloc, perquè alguns professionals de primer nivell que treballen a Madrid han rebutjat les ofertes de moment polític que viu Catalunya. No estaven disposats a venir. Finalment, perquè ERC ha imposat al seu periodista de capçalera, que en els últims mesos s'ha rodat en un grup que ha fet de l'estelada la seva bandera. I ERC ha guanyat la batalla. Homs, i CiU, s'han agenollat davant les exigències del seu soci.

Ningú no dubta de la professionalitat de Terribas però tampoc ningú no dubta que la periodista té una clara tendència sobiranista que marcarà els seus programes. Alguns ja afirmen que la pluralitat en Catalunya Ràdio ha mort. Un col·laborador de Manel Fuentes, . Juan Carlos Girauta, ha anunciat que no continuarà en la tertúlia de TerribasUns altres posen el crit en el cel en conèixer el salari que cobrarà la periodista en una emissora que té un expedient de regulació damunt de la taula. Segons El Confidencial, Terribas percebrà 260.000 euros fixos més uns incentius que poden aconseguir els 175.000 euros més si Catalunya Ràdio recupera el lideratge a Catalunya.

En els pròxims dies es coneixerà l'equip de Terribas, els seus més directes col·laboradors. Al setembre començarà la seva marxa. La composició de les seves tertúlies serà motiu d'anàlisi. La primera pedra de toc, l'enfocament que faci de l'11 de setembre. En TV3 han previst llogar helicòpters per fer un seguiment exhaustiu de la cadena humana. Caldrà veure com l'hi planteja Terribas. Ho farà l'oposició però, amb seguretat, ho farà el govern al que no li arriba la camisa al cos. També a la seu d'Unió on se sent soroll de sabres. Amb totes les crítiques, Fuentes va deixar el llistó alt i va mantenir la pluralitat de la Ràdio Nacional de Catalunya. Aquest serà el gran repte de Terribas. Guanyar a Basté i treure a RAC1 la seva primacia és una batalla a més llarg termini. Encara que aquí estan en joc 175.000 euros d'incentius.