dilluns, 26 d’agost del 2013

El Banc Central alemany critica la pròrroga concedida a Espanya per ajustar el dèficit

Berlín

Redacció - 26/08/2013 - 17.45h.


El president del Bundesbank, Jens Weidmann. (Foto: Reuters)


El Banc Central alemany, el Bundesbank, ha criticat la pròrroga concedida a Espanya i a altres països per ajustar el seu dèficit. Són paraules del president de la institució, Jens Weidmann, que també és membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu.

Weidmann ha alertat del risc de ser massa flexible amb Espanya, França o Eslovènia, que han incomplert els objectius del Pacte d'Estabilitat europeu. "S'han atorgat períodes massa llargs d'ajust respecte al Pacte d'Estabilitat i Creixement, quan aquesta diferència només hauria de fer-se en circumstàncies excepcionals, ja que les exigències estructurals de consolidació es veuen debilitades quan s'ajornen". A més, "menyscaba l'efecte disciplinari de les regles fiscals", ha afegit.

Per aquest motiu, demana a la Comissió Europea que apliqui les regles pactades i que imposi límits a la quantitat de deute sobirà acumulat en el balanç dels bancs europeus. Tota la resta no servirà per resoldre la crisi sinó només per "guanyar una mica de temps".

El president del Bundesbank ha subratllat també la necessitat de trencar l'estret vincle existent entre la banca i els governs a partir de la imposició de límits en les quantitats de deute sobirà que les entitats poden acumular als seus balanços. "Un principi important per als inversors és el de diversificar el risc, però quan parlem de bons sobirans, els bancs europeus sovint ignoren aquesta regla". Weidmann proposa que el deute sobirà s'inclogui als balanços dels bancs europeus amb els mateixos criteris que altres préstecs. Això suposaria un increment dels rendiments en el cas dels estats amb finances poc sòlides i un encariment del seu refinançament. "Els mateixos mecanismes del mercat s'encarregarien d'imposar més disciplina fiscal a aquests estats".

La Comissió Europea va concedir a Espanya, al maig, una pròrroga de dos anys per complir amb l'objectiu de reduir el dèficit. Els nous límits van quedar en el 6,5% per a aquest any, el 5,8% el 2014, el 4,2% el 2015 i el 2,8% el 2016.



http://www.324.cat/noticia/2164574/economia/El-Banc-Central-alemany-critica-la-prorroga-concedida-a-Espanya-per-ajustar-el-deficit